Overgang naar rechtstreeks voeden aan de borst – NICU kwaliteitsverbetering lactatie fase 2

Passende, wetenschappelijk onderbouwde ondersteunende praktijken bij het geven van borstvoeding leiden tot hogere borstvoedingscijfers en betere resultaten voor de gezondheid van de baby op de lange termijn.

Newborn on mother’s chest, mother feeding baby with help of feeding tool.

 

Ondersteunende praktijken zoals orale therapie, huid-op-huidcontact en niet-voedend zuigen (NNS) zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de baby en de relatie met de ouders.

Uit onderzoek is gebleken dat deze praktijken de hoeveelheid moedermelk en de overgang van enterale voeding naar rechtstreeks voeden aan de borst ondersteunen, wat leidt tot hogere borstvoedingscijfers en gezondheidsvoordelen op de lange termijn.1-3

Two nurses are performing oral therapy with enteral feeding on a NICU baby

Orale therapie met melk van de eigen moeder (OMM) – Interventies overgang naar rechtstreeks voeden aan de borst

Het aanbrengen van colostrum/OMM aan de binnenkant van de wangen van baby's in de NICU als orale zorg wordt beschouwd als immuuntherapie. Deze orale therapie motiveert moeders in de NICU om vroeg en vaak te beginnen met kolven en geeft de ouders kracht en vertrouwen in de relatie met hun baby.

Meer lezen

 

Woman with a headscarf has a newborn on her chest which is fed enterally

Huid-op-huidcontact – Interventies overgang naar rechtstreeks voeden aan de borst

Huid-op-huidcontact ondersteunt de overgang naar borstvoeding door niet-voedend en voedend zuigen aan de borst mogelijk te maken. Huid-op-huidcontact in de NICU verbetert de borstvoedingsresultaten en verbetert ook het aanleggen en het zelfvertrouwen van de ouders

Meer lezen

NICU baby being made familiar with feeding at breast

Overgang naar rechtstreeks voeden - Interventies overgang naar rechtstreeks voeden aan de borst

Naarmate baby's ouder worden, helpen de stimuli die aan de borst worden gegeven tijdens niet-voedende zuiginterventies hen bij het aanleggen en melk uit de borst halen, zodat de moeder kan overschakelen van niet-voedende naar voedende borstvoedingssessies.

Meer lezen

 

Mother kissing baby on the hand

Borstvoedingscijfers - Resultaten overgang naar rechtstreeks voeden aan de borst

Borstvoedingscijfers in de NICU helpen om een duidelijker beeld te krijgen van hoeveel NICU-baby's OMM krijgen in de hoeveelheden die ze nodig hebben en zijn een indicator van lactatiezorg tijdens het ziekenhuisverblijf.

Meer lezen

Literatuur

1 Spatz DL. Ten steps for promoting and protecting breastfeeding for vulnerable infants. J Perinat Neonatal Nurs. 2004; 18(4):385–396.

2 Meier PP et al. Human milk in the neonatal intensive care unit. In: Family Larsson-Rosenquist Foundation, editor. Breastfeeding and breast milk - From biochemistry to impact: A multidisciplinary introduction. 1st ed. Stuttgart: Thieme; 2018.

3 UNICEF, WHO. Protecting, promoting and supporting breastfeeding: The baby-friendly hospital initiative for small, sick and preterm newborns. Geneva, New York: WHO; UNICEF; 2020. 42 p.