De voordelen van borstvoeding

Wereldwijd bestaat er unanieme consensus over het belang van borstvoeding. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt dan ook aan dat moeders gedurende de eerste zes levensmaanden van hun baby uitsluitend borstvoeding geven en daarna borstvoeding combineren met vaste voeding gedurende ten minste de eerste twee jaar. Borstvoeding biedt echter niet alleen voordelen op het vlak van voedingswaarde, maar het beschermt daarbij de baby tegen infecties, reguleert en verbetert de fysiologische systemen van de baby en de moeder en het draagt bij aan de binding van moeder en kind.

Voordelen voor moeders

Nauw lichaamscontact tussen moeder en baby tijdens de vroege postpartumperiode kan de borstvoedingsperiode verlengen en kan het maagdarmkanaal van de moeder helpen zich aan te passen aan de verhoogde energiebehoefte tijdens de borstvoeding. Door het geven van borstvoeding is de moeder opmerkzamer voor wat de baby nodig heeft, vindt de samentrekking van de baarmoeder na de geboorte eerder plaats en is er minder risico op bloedingen. Daarnaast krijgt de moeder sneller haar gewicht van voor de zwangerschap terug en neemt het risico op eierstok- en borstkanker, cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type II af.

Het geven van borstvoeding werkt op de lange termijn stressverlagend; tijdens elke borstvoeding dalen de bloeddruk en het cortisolgehalte van de moeder en zal haar cortisolgehalte minder snel omhoog schieten als reactie op fysieke stress in vergelijking met moeders die hun baby met een fles voeden. Moeders die borstvoeding geven, zijn vaak kalmer en socialer dan andere vrouwen van dezelfde leeftijd die geen borstvoeding geven of zwanger zijn. Moeders die vlak na de geboorte huid-op-huidcontact hadden met hun pasgeboren baby, brengen meer tijd door met hun kind, hebben tijdens het borstvoeden meer interactie met de baby en geven langer borstvoeding.

Voordelen voor baby's

Moedermelk is de optimale voeding (vet, lactose, eiwit en macronutriënten) voor de groei en ontwikkeling van de baby en biedt een volledige bescherming (biochemische en cellulaire bestanddelen) tegen infecties. Voldragen baby's die moedermelk krijgen, vertonen een significante verbetering in hun voedingsstatus, gastro-intestinale rijping en neurologische ontwikkeling, en hebben minder infecties en chronische ziekten in vergelijking met baby's die met flesvoeding worden gevoed. Voor premature baby's die moedermelk krijgen, gelden ook nog andere gezondheidsvoordelen, zoals een verminderd risico op necrotiserende enterocolitis (NEC), enterale voedselintolerantie, chronische longziekte, retinopathie door prematuriteit, een vertraagde neurologische ontwikkeling en een nieuwe ziekenhuisopname.

Borstvoeding brengt ook heel wat ontwikkelingsvoordelen met zich mee, zoals een betere neurologische ontwikkeling en betere gedragspatronen, maar ook een kleiner risico op obesitas en diabetes type II op volwassen leeftijd. Voor baby's wordt bij borstvoeding de normale orofaciale groei gestimuleerd, inclusief het gebit, de functie van de periorale en kauwspier en de groei van het gehemelte. Het risico op een middenoorontsteking is ook lager.

Het drinken aan de borst bevordert de binding tussen moeder en baby. Door het huid-op-huidcontact en het stimuleren van de tepel door aanraking en zuigen wordt er oxytocine aangemaakt, een cruciale voorwaarde voor de toeschietreflex, dat de binding tussen moeder en kind bevordert. Door de afgifte van oxytocine worden de borst en het tepelgebied van de moeder beter doorbloed, loopt de huidtemperatuur op en wordt er een warme en koesterende omgeving voor de baby gecreëerd.

Onderzoekssamenvattingen
Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries (in het Engels)

We reviewed the evidence on the effects of breastfeeding on short- and long-term infant and maternal health outcomes in developed countries. ...

Ip S, Chung M, Raman G, Chew P, Magula N, DeVine D, Trikalinos T, Lau J (2007)

Evid Rep Technol Assess (153):1-186
An exclusively human milk-based diet is associated with a lower rate of necrotizing enterocolitis than a diet of human milk and bovine milk-based products (in het Engels)

To evaluate the health benefits of an exclusively human milk-based diet compared with a diet of both human milk and bovine milk-based products in extremely ...

Sullivan S, Schanler RJ, Kim JH, Patel AL, Trawöger R, Kiechl-Kohlendorfer U, Chan GM, Blanco CL, Abrams S, Cotten CM, Laroia N, Ehrenkranz RA, Dudell G, Cristofalo EA, Meier P, Lee ML, Rechtman DJ, Lucas A (2010)

J Pediatr. (156):562-7
Literatuur

1 Altemus, M. et al. Suppression of hypothalmic-pituitary-adrenal axis responses to stress in lactating women. J Clin Endocrinol Metab 80, 2954-2959 (1995).

2 Chung, M. et al. Interventions in primary care to promote breastfeeding: An evidence review for the U.S. Preventive Services Task Force. Ann Intern Med 149, 565-582 (21-10-2008).

3 Diouf, J.S. et al. Influence of the mode of nutritive and non-nutritive sucking on the dimensions of primary dental arches. Int Orthod 8, 372-385 (2010).

4 Gartner, L.M. et al. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 115, 496-506 (2005).

5 Inoue, N., Sakashita, R. & Kamegai, T. Reduction of masseter muscle activity in bottle-fed babies. Early Hum Dev 42, 185-193 (1995).

6 Ip, S. et al. Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries. Evid Rep Technol Assess (Full Rep) 153, 1-186 (2007).

7 Kramer, M.S. et al. Effects of prolonged and exclusive breastfeeding on child behavior and maternal adjustment: Evidence from a large, randomized trial. Pediatrics 121, e435-e440 (2008).

8 Labbok, M.H. and Hendershot, G.E. Does breast-feeding protect against malocclusion? An analysis of the 1981 Child Health Supplement to the National Health Interview Survey. Am J Prev Med 3, 227-232 (1987).

9 Murray, E.K., Ricketts, S. & Dellaport, J. Hospital practices that increase breastfeeding duration: results from a population-based study. Birth 34, 202-211 (2007).

10 Nissen, E. et al. Oxytocin, prolactin, milk production and their relationship with personality traits in women after vaginal delivery or Cesarean section. J Psychosom Obstet Gynaecol 19, 49-58 (1998).

11 Rosenbauer, J., Herzig, P. & Giani, G. Early infant feeding and risk of type 1 diabetes mellitus - a nationwide population-based case-control study in pre-school children. Diabetes Metab Res Rev 24, 211-222 (2008).

12 Schwarz, E.B. Infant feeding in America: enough to break a mother's heart? Breastfeed.Med. 8, 454-457 (2013).

13 Sullivan, S. et al. An exclusively human milk-based diet is associated with a lower rate of necrotizing enterocolitis than a diet of human milk and bovine milk-based products. J Pediatr 156, 562-567 (2010).

14 Uvnas-Moberg, K. and Petersson, M. [Oxytocin, a mediator of anti-stress, well-being, social interaction, growth and healing]. Z Psychosom Med Psychother 51, 57-80 (2005).

15 Vohr, B.R. et al. Persistent beneficial effects of breast milk ingested in the neonatal intensive care unit on outcomes of extremely low birth weight infants at 30 months of age. Pediatrics 120, e953-e959 (2007).

16 WHO en UNICEF. Global strategy for infant and young child feeding (Wereldgezondheidsorganisatie, Genève, 2003).

17 Widstrom, A.M. et al. Short-term effects of early suckling and touch of the nipple on maternal behaviour. Early Hum Dev 21, 153-163 (1990).

18 Winberg, J. Mother and newborn baby: Mutual regulation of physiology and behavior - a selective review. Dev Psychobiol 47, 217-229 (2005).