De eerste uren en dagen na de geboorte zijn cruciaal voor moeder en kind voor het effectief op gang brengen en opbouwen van de melkproductie. Moeders tijdens deze periode de juiste ondersteuning en begeleiding bieden is essentieel om hen te helpen een adequate melkproductie op gang te brengen en in stand te houden.
Moeders zijn sneller geneigd te stoppen met borstvoeding als ze het gevoel hebben dat hun melkproductie onvoldoende is. Moeders van wie de baby niet goed aan de borst kan drinken of die lactatierisicofactoren hebben, hebben extra ondersteuning nodig om hun melkproductie op gang te brengen. Het gebruik van kolven van ziekenhuiskwaliteit om de borsten te stimuleren, kan in dergelijke gevallen waardevolle ondersteuning bieden. Daarom is het nuttig om vrouwen met risicofactoren voor vertraagde secretoire activatie te identificeren en te monitoren wie baat kan hebben bij vroegtijdig gebruik van een borstkolf, om een adequate melkproductie op gang te brengen en op te bouwen.
De melkproductie initiëren
-
Ontwikkelen – van het borstweefsel
- Initiëren – van de melkproductie
- Opbouwen – van de melkproductie
- In stand houden – van de melkproductie
Omdat de stadia duidelijk met elkaar in verband staan, is het belangrijk dat alles vanaf het begin correct verloopt, omdat dit een aanzienlijke invloed heeft op het lange termijn succes van de melkproductie.
Download de infographic over het initiëren van de melkproductie
Richtlijnen voor professionele zorgverleners: Borstvoeding en kolven tijdens COVID-19
Deze infographic is gebaseerd op actuele gegevens van de WHO en UNICEF en biedt professionele zorgverleners antwoorden op de meestgestelde vragen van vrouwen die borstvoeding geven met het coronavirus – ongeacht of ze vermoeden COVID-19 te hebben of effectief besmet zijn, en die ofwel borstvoeding geven of afkolven voor hun voldragen baby of baby in de NICU.
Klik hier voor handige tips voor moeders om hun vertrouwen in borstvoeding te vergroten
Risicovolle omstandigheden die de initiatie van borstvoeding beïnvloeden
Er zijn factoren waarmee we rekening moeten houden bij het bepalen van het risico op vertraagde secretoire activatie. Drie van deze risicofactoren kunnen voor de geboorte worden beoordeeld (leeftijd van de moeder, gravida, gewicht) en de vierde, de bevalling, net voor de geboorte of tijdens het geboorteproces (ongeplande keizersnede). De juiste klinische interventie op het juiste moment kan een moeder de beste kans bieden om haar borstvoedingsdoelstellingen te bereiken. Moeders met deze factoren moeten daarom worden voorgelicht over hun potentiële uitdagingen op het gebied van borstvoeding.
Het verbeteren van vertraagde lactogenese en onderdrukte lactatie bij moeders met een verhoogd risico
Het vermogen om moedermelkvolumes op gang te brengen, op te bouwen en in stand te houden die voldoende zijn om aan de behoeften van een baby te voldoen, is afhankelijk van complex netwerk aan factoren. Daarnaast bestaan er bij de moeder meerdere risicofactoren voor een vertraagde melkproductie en onderdrukte lactatie.
In veel lactatiesituaties wordt er pas ingegrepen op het moment dat de moeder problemen meldt. Door te bepalen welke moeders risico lopen op een vertraagde of onderdrukte melkproductie (met name moeders met meerdere risicofactoren) kunnen artsen meer grip op de voortgang van het voedingstraject van baby's vergroten en proactief ingrijpen.
Meteen goed: De kritieke periode om lactatie tot stand te brengen en de patiënttevredenheid te verbeteren
