De waarheid over borstvoeding

Zou nieuwe informatie de manier waarop we met borstvoeding en zuigelingenvoeding omgaan in het ziekenhuis, op de NICU, tijdens het werk en in het openbaar kunnen veranderen? Zou meer inzicht over de waarde van moedermelk en borstvoeding veranderingen in de gezondheidszorg en de politiek kunnen inspireren?
De waarheid over borstvoeding nieuws

Feit of fabel?

Op 7 en 8 April, organiseert Medela in Italië  het 12de Internationale “ Breastfeeding and Lactation” Symposium, met een groep van de meest toonaangevende wetenschappers op het gebied van moedermelk en borstvoeding. Speciaal bij elkaar gebracht om overtuigend nieuw bewijs te presenteren over de cruciale rol die moedermelk speelt voor kinderen, moeders, families en de maatschappij om te kunnen floreren. Feit of fabel? De waarheid over moedermelk? Vindt uit wat u al wist, wat u niet wist en wat er nog onthuld zal worden tijdens het symposium van dit jaar.

  1. Wereldwijd krijgen 80% van de baby’s de eerste zes maanden van hun leven exclusief borstvoeding

FABEL.  Slechts 40% van de zuigelingen krijgen exclusief borstvoeding. Voornamelijk omdat er geen ondersteuning bij de borstvoeding beschikbaar is tijdens de cruciale eerste uren na de geboorte. Tijdens het symposium presenteert Dr. Diane Spatz bewezen strategieen voor het verbeteren van moedermelk en borstvoeding cijfers, toegespitst op instellingen met weinig, gemidelde en veel middelen.

  1. Met Holder pasteurisatie, wordt donormelk voorzichtig behandeld zodat de melk al zijn vitale bioactieve eigenschappen behoudt.

FABEL. Holder pasteurisatie verhit de melk gedurende 30 minuten op 62.5°C, daarmee worden talloze voedings- en bioactieve eigenschappen in moedermelk vernietigend. Donor melk expert Dr. Guido Moro beschrijft een alternatieve manier van pasteurisatie, die kan helpen de kracht van moedermelk te behouden.

  1. Moedermelk en koemelk hebben ongeveer hetzelfde aantal oligosacchariden (suikers).

FABEL.  Tot vandaag hebben wetenschappers ongeveer 40 oligosaccharidenin koemelk aangetroffen en meer dan 200 moedermelk oligosacchariden (HMOs). HMOs dienen als prebiotica, stimuleren de spijsvertering van zuigelingen, vernietigen schadelijke darmbacterieën en activeren het immuunsysteem van de zuigeling. Tijdens het symposium zal Dr. Katie Hindedramatische verschillen tussen de melk van diverse zoogdieren onthullen.

  1. Moedermelk is alleen een voedingsbron voor de groeiende zuigeling. Kunstmatige zuigelingenvoeding vervangt het met dezelfde ingrediënten.

FABEL. Moedermelk levert niet alleen voeding, maar ook complexe bioactieve bestanddelen die de zuigeling helpen groeien en zich ontwikkelen. Slechts een fractie van deze bestanddelen zit in kunstmatige zuigelingenvoeding. Symposium spreker Dr. Bo Lönnerdal legt uit dat in het bijzonder de eiwitten in moedermelk unieke bioactieve eigenschappen hebben die de ontwikkeling van de zuigeling sturen en ondersteunen.

  1. De craniofaciale structuur van kleine premature zuigelingen is zacht, en ze zijn nog niet voldoende ontwikkeld om aan de borst aan te kunnen happen. Daarom kan het hen forceren om aan de borst te gaan drinken resulteren in een permanente vervorming van de craniofaciale structuur.

FABEL. Een kleine premature baby helpen met het geleidelijk ontwikkelen van een voldoende sterk vacuüm en de coordinatie van zuigen, slikken en ademhalen om aan de borst te kunnen drinken, kan hun craniofaciale structuur helpen zich langs een gezondere en normalere weg te ontwikkelen. Symposium spreker Dr. Donna Geddes beschrijft de krachtige, heilzame invloed die het geven van borstvoeding kan hebben op de hersenen en de craniofaciale ontwikkeling van de kleine premature zuigeling.

  1. Borstvoeding kan voorkomen dat 25.000 kinderen per jaar overlijden aan kanker.

FEIT. Bijna 100.000 kinderen onder de 15 overlijden jaarlijks aan kanker. 40% van de kankergevallen bij deze kinderen zijn leukemie of lymfoom, borstvoeding kan het risico op deze twee vormen van kinderkanker met 64% reduceren. Moedermelk wordt ook geassocieerd met een drastische reductie van het risico op borstkanker bij moeders die borstvoeding geven. Symposium spreker Dr. Catharina Svanborg heeft 15 jaar onderzoek gedaan om te achterhalen welke de kanker bestrijdende eigenschappen in moedermelk zitten, geleverd door een uniek complex HAMLET.  Zou HAMLET een rol kunnen spelen bij de bescherming van moedermelk tegen 40 vormen van kanker?

  1. Veel traditionele groeistandaarden voor pasgeborenen zijn nog steeds gebaseerd op kunstmatige zuigelingenvoeding, die anders groeien dan zuigelingen die moedermelk kregen.

FEIT.  Zuigelingen die gevoed worden met moedermelk groeien anders dan zuigelingen die kunstmatige voeding krijgen. Symposium spreker Dr. Luigi Corvaglia legt uit waarom groei-en ontwikkelings-statistieken voor pasgeborenen gebaseerd zouden moeten zijn op moedermelk voedingen in plaats van kunstmatige zuigelingenvoeding.

  1. Ouders van pasgeborenen op de kinderafdeling worden vaak verhinderd hun premature baby te bezoeken. Dit resulteert in lagere borstvoeding cijfers, slechtere uitkomsten van de kinderen en onzekerheid bij ouders over de verzorging van hun kind thuis.

FEIT. Door het integreren van ouderlijk contact en ouderlijke zorg in het zuigelingen programma, wordt ouders geleerd hoe zij beter voor hun kwetsbare baby’s  kunnen zorgen. Symposium wetenschapper Dr. Shoo Lee deelt het “Family Integrated Care Model”, waarvan in drie landen is aangetoond dat het zorgt voor betere borstvoeding cijfers, betere uitkomsten voor de zuigelingen en minder stress en zorgen bij de ouders.

  1. Engeland zou ieder jaar £30.1 miljoen in directe gezondheidszorg kosten kunnen besparen door moedermelk te geven aan premature baby’s.

FEIT. Ondanks slechts 10% van de jaarlijks geboren zuigelingen prematuur wordt geboren, zorgt de zorg en behandeling van deze prematuren in het ziekenhuis voor 50% van alle gezondheidskosten voor pasgeborenen wereldwijd. “The health economic value of feeding human milk to the preterm infant” symposium tentoonstelling, bewijst hoe groot de voordelen van het geven van moedermelk aan prematuren zijn, voor de nationale gezondheid en de economie.