Calma: van visie tot werkelijkheid

Onderzoek heeft aangetoond dat de baby tijdens de borstvoeding in staat is om een vacuüm in stand te houden, aan de borst te blijven, regelmatig te ademen en daardoor stabiel en kalm te blijven. Met die wetenschap in het achterhoofd kreeg Medela het idee om Calma te ontwikkelen, een voedingssysteem dat is gebaseerd op het natuurlijke drinkgedrag van de baby.

Het geïntegreerde vacuümmembraan van het Calma systeem zorgt ervoor dat de baby een vacuüm moet creëren om de melk te laten stromen en de tong op dezelfde manier moet bewegen als tijdens borstvoeding.

Tijdens de ontwikkeling van Calma zijn er onderzoeksinitiatieven opgesteld en sindsdien zijn er drie collegiaal getoetste artikelen in medische tijdschriften gepubliceerd: twee in samenwerking met de Hartmann Human Lactation Research Group van de University of Western Australia (Geddes et al. 2011, Sakalidis et al. 2012) en de derde in samenwerking met dr Mizuno van Showa University, Tokio (Segami et al. 2013).

Voordelen voor de baby

Uit dit wetenschappelijke onderzoek waarin borstvoeding en voeding met de speen met vacuümafgifte werden vergeleken, kwam met name naar voren dat beide voedingsmethoden vergelijkbaar zijn wat betreft:

  • Tongbeweging, positie van de tepel en het gebruik van vacuüm om melk af te nemen
  • Coördinatie van het zuigen, slikken, ademen en pauzeren
  • De overdrachtsnelheid van melk en de duur van de voeding
  • De hoek waarin de mond geopend is (aanleggen) en de kaak- en
    keelbewegingen
  • Fysiologische stabiliteit, gemeten aan de hand van de hartslag en zuurstofverzadiging.
Melkstroom met Calma en aan de borst Illustratie

Ga naar www.medela.com/who voor meer informatie over de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie over de duur van borstvoeding.

Calma Onderzoek hartslag en zuurstof in het bloed Diagram
Onderzoekssamenvattingen
Tongue movement and intra-oral vacuum of term infants during breastfeeding and feeding from an experimental teat that released milk under vacuum only (in het Engels)

Recent literature supports the theory that vacuum is integral to the removal of milk from the breast rather than peristaltic compression of the breast. ...

Geddes, D.T., Sakalidis, V.S., Hepworth, A.R., McClellan, H.L., Kent, J.C., Lai, C.T. and Hartmann, P.E. (2011)

Early Human Development 88: 443 - 449
Oxygen Saturation and Suck-Swallow-Breathe Coordination of Term Infants during Breastfeeding and Feeding from a Teat Releasing Milk Only with Vacuum (in het Engels)

Vacuum is an important factor in milk removal from the breast, yet compression is the predominant component of milk removal from bottle teats. Oxygen Saturation ...

Sakalidis,V.S., McClellan,H.L., Hepworth,A.R., Kent,J.C., Lai,C.T., Hartmann,P.E. and Geddes,D.T. (2012)

International Journal of Pediatrics ID 130769
Literatuur

Segami,Y., Mizuno,K., Taki,M., & Itabashi,K. Perioral movements and sucking pattern during bottle feeding with a novel, experimental teat are similar to breastfeeding, Journal of Perinatology 33, 319-323 (2013)

Verwante oplossingen