Moedermelk bewaren en ontdooien

Moedermelk is bijzonder kostbaar. Volg de onderstaande richtlijnen en tips voor het bewaren en ontdooien van moedermelk, zodat alle belangrijke voedingsstoffen behouden blijven en het risico op bacteriële besmetting beperkt blijft.
Richtlijnen

Richtlijnen voor het bewaren en ontdooien van moedermelk

Hoelang kun je moedermelk in de koelkast bewaren? En bevroren moedermelk of melk op kamertemperatuur? Medela geeft je een aantal richtlijnen voor het bewaren van moedermelk.

Tips

Tips voor het invriezen of ontdooien van moedermelk

 • Als je meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid moedermelk afkolft, mag je de verschillende porties pas samengieten nadat ze allemaal goed zijn gekoeld in de koelkast. Giet nooit net afgekolfde melk bij gekoelde melk.
   
 • Bewaar moedermelk niet in de deurvakken van de koelkast. Zet ze op de koelste plaats in de koelkast: achterin op de plaat boven de groente-la.
   
 • Moedermelk kan worden ingevroren in melkflesjes of Pump & Save bewaarzakjes. Vul de flesjes of zakjes niet meer dan driekwart, want de melk zet uit bij het invriezen.
   
 • Plak een etiket met daarop de afkolfdatum op de flesjes of zakjes.
   
 • Ontdooi of verwarm ingevroren moedermelk niet in een magnetron of in kokend water. Zo voorkom je dat er vitaminen en mineralen verloren gaan en dat je baby zich verbrandt.
   
 • Ontdooi de melk door deze gedurende een nacht in de koelkast te plaatsen. Zo blijven de bestanddelen van de moedermelk behouden. Een andere mogelijkheid is om het flesje of zakje in warm water (max. 37 °C) te plaatsen.
   
 • Draai het flesje of Pump & Save zakje voorzichtig rond om eventueel gescheiden vet te mengen. De melk niet schudden of roeren.

   
Nuttige producten
Nuttige producten
Meer informatie
Meer informatie

Samenstelling van moedermelk

Meer lezen

Je baby afgekolfde moedermelk geven

Meer lezen