Je melkproductie aanpassen met een borstkolf

Veel moeders ondervinden problemen door een lage melkproductie. Omdat borsten het principe van vraag en aanbod volgen, kun je met behulp van een borstkolf je melkproductie op een heel efficiënte manier verhogen. Als je te veel melk hebt, kun je ook op een efficiënte manier je melkproductie verlagen.
Melkproductie verhogen

Je melkproductie verhogen met een borstkolf

Regelmatig afkolven stimuleert je melkproductie. Maar je kunt je melkproductie nog verder verhogen door één normale kolfsessie te vervangen door een strategie waarbij je je borsten herhaaldelijk leegmaakt. Hierdoor boots je het frequente drinken van een baby met een groeispurt na, dat je lichaam het signaal geeft om meer melk aan te maken.

Voor deze vorm van afkolven kies je elke dag of nacht één uur – bijvoorbeeld zeven uur 's ochtends – en volg je het onderstaande kolfpatroon:

  1. 20 minuten kolven, 10 minuten rusten.
  2. Nog 10 minuten kolven, 10 minuten rusten.
  3. Opnieuw gedurende 10 minuten kolven.

Tijdens de rest van de dag volgens de gebruikelijke routine kolven. Voor sommige vrouwen is het voldoende om drie opeenvolgende dagen of nachten op deze manier af te kolven, terwijl anderen dit zeven dagen lang moeten doen om resultaat te boeken.

Melkproductie verlagen

Je melkproductie verlagen met een borstkolf

Je kunt je melkproductie als volgt verlagen: kolf met de hand of een borstkolf vóór elke voeding net voldoende melk af om de melkstroom te vertragen. Kolf niet te veel af – net voldoende tot de eerste toeschietreflex voorbij is. Gebruik de laagste instelling als je een borstkolf gebruikt. Hoe meer je je borsten stimuleert en hoe meer melk je afkolft, hoe meer melk je lichaam zal produceren om aan de vraag te voldoen.

Heb je melk afgekolfd om een voorraadje voor je baby aan te leggen, dan kun je het beste met kolven stoppen tot je melkproductie beter is afgestemd op de huidige behoeften van je baby. Wil je een grotere voorraad aanleggen, maar wil je de melkproductie toch verlagen, kolf dan eerst aan beide borsten tot ze volledig leeg zijn. Laat je baby daarna twee tot vier opeenvolgende voedingen aan slechts één borst drinken. Leg je baby zo vaak aan als hij wenst – maar gebruik telkens dezelfde borst. Je kunt je andere borst – een beetje – afkolven om de druk te verlichten. Deze aanpak heeft binnen 24-48 uur effect.

Vraag advies aan je gezondheidsspecialist of lactatiekundige over de beste manier om je melkproductie aan te passen. Hou rekening met de effectiviteit van het type borstkolf dat je gebruikt. Elektrische borstkolven zijn doorgaans effectiever dan handkolven, vooral als de elektrische borstkolf de veranderingen in de duur, kracht en frequentie van het zuiggedrag van je baby nabootst.

 

Nuttige producten
Nuttige producten
Meer informatie
Meer informatie

De juiste maat Medela borstschild kiezen

Meer lezen

De productie van moedermelk: te weinig of te veel melk

Meer lezen