Wat is aanleggen?

Aanleggen is het proces om je baby je borst in zijn mond te laten nemen zodat hij kan zuigen en melk kan drinken. Om op een efficiënte manier melk uit de borst te kunnen zuigen, moet je baby je tepel en een groot gedeelte van het tepelhof (het donkere gedeelte rond de tepel) in zijn mond nemen.
Correct aanleggen

Je baby correct aanleggen

Goed aanleggen helpt je baby om de borst goed vast te pakken zodat hij voldoende kan drinken en voorkomt bovendien beschadiging van je tepels.

Voordat je begint te voeden, neem je je baby in je armen, met zijn gezicht naar je borst toe. De oren, schouders en heupen van je baby moeten zich altijd in een rechte lijn bevinden. Het puntje van je baby's neus moet zich ter hoogte van je tepel bevinden. Ga daarna als volgt te werk:

  1. Om je baby correct te kunnen aanleggen, moet hij zijn hoofd licht achterover kantelen. Zo kan je baby tijdens de borstvoedingssessie goed ademen en slikken.
  2. Vorm je borst naar de richting van je baby's mond: als de mond van je baby bijvoorbeeld verticaal voor je is, moet je je borst ook een verticale vorm geven.
  3. Strijk met je tepel langs de lippen van je baby en moedig je baby aan om het hoofd iets te draaien om naar de tepel te happen. Hierdoor zal je baby zijn mond verder openen.
  4. Gebruik je duim om je tepel naar het gehemelte van je baby te brengen. De lippen van je baby moeten naar buiten gekruld zijn zoals een vis. Je partner of iemand anders kan controleren of de onderlip van je baby naar buiten gekruld is. Als dat niet zo is, kun je de lip van je baby voorzichtig met je vinger naar buiten bewegen.

Vanaf dit moment zou je de kaken van je baby moeten zien bewegen en zuig- en slikgeluiden moeten horen. Het slikken van een pasgeboren baby klinkt anders dan bij een volwassene: je hoort een zacht 'kkkk' geluid. En als dat zo is, heb je je baby correct aangelegd! Maak je geen zorgen als het niet meteen lukt – probeer het gewoon opnieuw. Jullie moeten allebei nog leren hoe borstvoeding werkt. Gun jezelf en je baby de tijd om het te leren.

Tekenen van correct aanleggen

Tekenen van correct aanleggen

De volgende tekenen wijzen erop dat je baby goed is aangelegd:

  • De kin van je baby raakt je borst.
  • De mond van je baby is wijd open en je baby heeft voldoende borstweefsel in zijn mond.
  • De lippen van je baby zijn naar buiten gekruld.
  • Je voelt geen pijn.
  • Je baby begint met korte, snelle zuig- en slikbewegingen en gaat dan over op langzame, krachtige zuigbewegingen, onderbroken door pauzes.

Je kunt het slikken van je baby zien en horen.

 

Nuttige producten
Nuttige producten
Meer informatie
Meer informatie

Borstvoedingshoudingen

Meer lezen

Tepels met wondjes en kloven verzorgen

Meer lezen