Samenstelling van moedermelk

Moedermelk bevat alle ingrediënten voor een gezond nieuw leven. Het is niet alleen voeding, maar biedt ook unieke immunologische en ontwikkelingsvoordelen. Moedermelk is precies goed voor je baby, vanaf het eerste begin.

Melkproductie

De melkproductie begint ongeveer tijdens week 16 van de zwangerschap. Maar dat is nog maar een heel klein volume, want de productie wordt onderdrukt tot de baby geboren is. Na de bevalling doorloopt de melk drie stadia: colostrum, overgangsmelk en rijpe melk. Bovendien past de samenstelling van je moedermelk zich voortdurend aan de behoeften van je baby aan.

Colostrum

Eerste stadium: colostrum

Ongeveer drie tot vijf of zes dagen na de bevalling maakt je lichaam melk aan in een unieke combinatie van bestanddelen die je baby de beste start in zijn ontwikkeling geven. Colostrum is dik, kleverig en heeft een geelachtige kleur. Het is bijzonder geconcentreerd, licht verteerbaar en bevat alles wat je pasgeboren baby nodig heeft om een sterk immuunsysteem te ontwikkelen. De kleine hoeveelheid die je produceert, is perfect voor de kleine maag van je baby.

Colostrum heeft een laxerende werking, waardoor de baby het meconium (de eerste ontlasting) sneller kwijt kan raken. Zo helpt het neonatale geelzucht te voorkomen doordat de bilirubine samen met de ontlasting snel het lichaam verlaat.

Hoe sneller je baby moedermelk proeft, des te beter – niet alleen voor je baby, maar ook voor je melkproductie.

Overgangsmelk

Tweede stadium: overgangsmelk

Tijdens de eerste week na de bevalling kunnen je borsten vol en hard gaan aanvoelen, en kunnen ze zelfs rood zien. Deze normale fysiologische stuwing van je borsten - het op gang komen van de melk - kan worden verlicht door vaak te voeden. Gedurende de volgende twee weken neemt de hoeveelheid melk toe en verandert deze in aanzien en samenstelling: het immunoglobuline- en eiwitgehalte dalen, en de concentratie vetten en suikers neemt toe.

Rijpe melk

Derde stadium: rijpe melk

Rijpe melk ziet er minder romig uit dan koemelk, wat vreemd kan lijken. Moedermelk ziet er vooral aan het begin van een voeding of afkolfsessie dunner en wateriger uit, maar bevat toch alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling. Moedermelk is nooit 'te waterig'.

Rijpe melk verandert in de loop van een voeding, en door de weken en maanden heen, om aan de specifieke behoeften van je baby te voldoen. De melk die aan het begin van een voeding komt, bevat weinig vet en veel lactose, suiker, eiwitten, vitaminen, mineralen en water. Naarmate de voeding vordert, bevat de melk meer vet en minder suiker.

Geef je baby de beste start in het leven met moedermelk. Moedermelk is de perfecte voeding voor je baby. Je borsten produceren de juiste hoeveelheid melk met de juiste ingrediënten, op de juiste temperatuur. Deze melk biedt extra bescherming die andere soorten melk niet kunnen geven.

 

Nuttige producten
Nuttige producten
Meer informatie
Meer informatie

Samenstelling van moedermelk

Meer lezen

Moedermelk versus flesvoeding

Meer lezen