Pathologische stuwing

Pathologische stuwing kan tijdens de hele borstvoedingsperiode voorkomen. Onbehandelde stuwing kan leiden tot een lagere melkproductie en kan mastitis, een ontsteking van de borst, veroorzaken.
Pathologische stuwing

Pathologische stuwing

Stuwing kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld het dragen van een te strakke beha of draagband die op de melkkanalen drukt. Een deel van de borst is dan gevoelig voor aanraking. Zonder behandeling kan dit gedeelte rood worden. Als de melk niet wordt verwijderd, blijft deze in de borsten achter en worden er eiwitten aangemaakt die de melkproductie remmen. Als de stuwing niet wordt behandeld, kan dat tot mastitis leiden.

Vaak borstvoeding geven of afkolven kan de stuwing helpen verminderen en de melkstroom bevorderen. Je kunt de borst, en met name het betrokken gebied, masseren. Door warme compressen aan te brengen vóór de voeding, kun je de toeschietreflex bevorderen. Je kunt ook een andere borstvoedingshouding proberen zodat de kin van je baby naar het gevoelige gebied wijst. Raadpleeg een gezondheidsspecialist die de juiste diagnose kan stellen en een behandeling kan voorschrijven.

Mastitis

Mastitis

Mastitis is een ontsteking van de melkklier of het borstweefsel. Dit kan worden veroorzaakt door langdurige stuwing, niet-behandelde kloven die zijn geïnfecteerd of druk waardoor de melk stagneert. Tekenen van mastitis zijn onder andere:

  • gevoeligheid op een bepaalde plek van je borst
  • een warm en rood gebied op de borst
  • een algemeen gevoel van onbehagen
  • griepachtige symptomen en koorts

Als je hoofdpijn hebt of het gevoel hebt dat je griep krijgt, onderzoek dan eerst je borsten zorgvuldig voor een spiegel. Vergeet niet de onderkant van je borsten te controleren, want daar komt mastitis vaak voor.

Als je denkt dat je mastitis hebt, neem dan meteen contact op met je lactatiekundige of arts. Mastitis kan binnen een paar uur snel verergeren.

Blijf borstvoeding geven – het is belangrijk dat je je borsten zo goed mogelijk leegmaakt. Als je mastitis hebt, is dit zeker geen goed moment om de borstvoeding af te bouwen – de melk moet immers uit je borsten worden verwijderd. Als je medicatie nodig hebt, vraag je arts dan om een geneesmiddel dat je veilig kunt gebruiken tijdens de borstvoeding.

 

Nuttige producten
Nuttige producten
Meer informatie

Fysiologische stuwing

Meer lezen

De juiste maat Medela borstschild kiezen

Meer lezen