Tepels met wondjes en kloven verzorgen

Hoewel het in de eerste dagen na de geboorte normaal is dat de tepels wat gevoelig zijn, zou het geven van borstvoeding in het algemeen geen pijn mogen doen. Als je baby niet in de juiste houding ligt, niet goed is aangelegd of verkeerd van de borst wordt gehaald, kunnen je tepels pijnlijk aanvoelen. Raadpleeg altijd je lactatiekundige als je last hebt van pijnlijke tepels.
Eerste weken

De eerste paar weken van de borstvoeding

Als je met de borstvoeding begint, worden je tepels aan flinke vacuümkrachten blootgesteld. Doordat je tepels worden belast door de 10 tot 12 borstvoedingssessies per 24 uur kunnen ze gevoelig of zelfs pijnlijk aanvoelen. Je tepels wennen hier heel snel aan en die pijn zal ook weer verdwijnen. Zorg ervoor dat je je baby vanaf het begin goed aanlegt en het is van belang om je tepels goed te verzorgen.

Tepelverzorging

Tepelverzorging

Je hoeft je borsten of tepels vóór of na het voeden van je baby niet op een speciale manier te reinigen. Spoel je borsten gewoon af met schoon water als je in bad of onder de douche gaat. Vermijd zeep, ontsmettingsmiddelen en stoffen die je huid, tepels of tepelhoven kunnen uitdrogen of beschadigen. Tijdens de zwangerschap beginnen de kliertjes van Montgomery rond de tepel een natuurlijke olie af te scheiden die de huid soepel houdt en de groei van bacteriën tegengaat. Laat deze natuurlijke substantie gewoon haar werk doen.

Je kunt na het voeden een paar druppels melk uit de tepel drukken, deze zachtjes in de huid masseren en laten drogen. Als je huid erg droog of beschadigd is, kun je een klein beetje gezuiverde lanoline op je tepels en tepelhoven aanbrengen. Lanoline bevordert de genezing van wondjes.

Vermijd ook niet-ademende synthetische voeringen in zoogcompressen en beha's.

Pijnlijke tepels

Tepels met wondjes en kloven tijdens de borstvoeding

Wondjes en tepelkloven hebben altijd een oorzaak. Zoek zo snel mogelijk hulp om het probleem op te lossen. Als de pijn extreem is, is het misschien verstandig de borstvoeding tijdelijk te onderbreken. Tijdens zo'n onderbreking is het belangrijk om je melk te blijven afkolven om stuwing te voorkomen en je melkproductie in stand te houden. Je lactatiekundige kan je informatie geven over afkolven met een borstkolf, met de hand kolven en alternatieve methoden om je baby gedurende deze periode te voeden.

Om het genezingsproces te bevorderen, kun je tepelcrème of gemodificeerde lanoline op je tepels en tepelhoven aanbrengen zodra de aangebrachte moedermelk is opgedroogd. Gemodificeerde lanoline wordt als de beste behandeling beschouwd. Vermijd zalven die moeten worden afgeveegd voordat je je baby voedt, want hierdoor raakt je huid nog meer geïrriteerd. Tepelbeschermers kunnen ook helpen om pijnlijke tepels vóór en na de borstvoeding te beschermen.

In sommige gevallen kan pijn aan de tepels worden veroorzaakt door spruw. Als je vermoedt dat je spruw hebt, neem dan contact op met je arts om te bespreken hoe jij en je baby kunnen worden behandeld.

Borstvoeding geven mag geen pijn doen. Als je borstproblemen hebt of als je tepels pijnlijk of gevoelig zijn, raadpleeg dan je lactatiekundige.

 

Nuttige producten
Nuttige producten
Meer informatie
Meer informatie

Pathologische stuwing

Meer lezen

Borstvoedingshoudingen

Meer lezen