Een tweeling of meerling borstvoeding geven

Een tweeling of meerling kan een hele uitdaging zijn – en dat geldt zeker voor de borstvoeding. De melkproductie is geen probleem, omdat er meestal voldoende melk is. Maar het vinden van een routine kan een grotere uitdaging zijn.
De uitdaging

De voedingsuitdaging

Borstvoeding geven is ook mogelijk bij tweelingen of soms zelfs meerlingen. De sleutel tot succes is hetzelfde voor alle moeders die borstvoeding geven: het is belangrijk dat je de basisbeginselen kent, zoals het concept vraag en aanbod, de juiste houding en het correct aanleggen van de baby.

Naast de melkproductie is het grootste probleem bij meerlingen het gebrek aan tijd. Daarom moet je leren hoe je je baby's gelijktijdig kunt voeden. Vraag je lactatiekundige om je de verschillende houdingen te laten zien waarin je op een prettige manier twee baby's tegelijk kunt voeden.

Er zijn een aantal basistips en technieken die je kunnen helpen bij deze unieke uitdaging. Als je baby's bijvoorbeeld een verschillend gewicht hebben of als een van de baby's een gezondheidsprobleem heeft en de andere(n) niet, moet je hen meestal een tijdje op een ander tijdstip of op een andere manier voeden. Als je baby's verschillen in temperament heb je verschillende aanpassingstechnieken nodig, maar gaandeweg zul je leren welke methode het beste werkt voor elke baby.

Het belang van de juiste houding

Bij het voeden van een tweeling of meerling, kun je in het begin een kussen gebruiken om je baby's te ondersteunen en in de juiste houding te leggen. Je ontlast dan ook je polsen, armen, rug en schouders. In het begin is het meestal gemakkelijker om de baby's na elkaar borstvoeding te geven voordat ze gelijktijdig begint te voeden. Voor deze manier van voeden heb je wat ruimte nodig op de bank, je bed of de vloer.

Bij een meerling kun je de eerste dagen van de borstvoeding het beste advies aan een lactatiekundige vragen, want goed aanleggen van de baby's en op een comfortabele manier voeden zijn essentiële voorwaarden om van je borstvoeding een succes te maken. Je melkproductie in stand houden kan lastig zijn, vooral als je baby's te vroeg zijn geboren. Dan kan het nodig zijn om aanvullende flesvoeding te geven. Maar maak je geen zorgen: doordat je minder stress hebt over de vraag of je wel voldoende melk produceert, kan je melkproductie zelfs toenemen.

De eerste maanden thuis zullen zwaar zijn. Borstvoeden van een tweeling of meerling is nogal een verantwoordelijkheid. Vraag dus zoveel mogelijk hulp en gun jezelf de tijd om in deze rol te groeien.

 

Nuttige producten
Nuttige producten
Meer informatie
Meer informatie

Borstvoedingshoudingen

Meer lezen

Redenen om een borstkolf te gebruiken

Meer lezen