Je pasgeboren baby leren kennen

Dit is het moment waar je al negen maanden naar uitkijkt: je baby ontmoeten en leren kennen! Wat kan je baby zien, horen en voelen? Welke gevoelens roept je baby bij jou op en hoe bouwen jullie een band op?
Uiterlijk van de baby

Zo ziet je pasgeboren baby eruit

Baby's kunnen er in het begin een beetje vreemd uitzien: ze kunnen er een beetje platgedrukt en rimpelig uitzien en zelfs blauwe plekken hebben door de geboorte. Ze kunnen een 'ooievaarsbeet' hebben – een rozerode vlek die na enkele dagen verdwijnt. Hun handen en voeten kunnen er blauwachtig uitzien. Dat is allemaal volkomen normaal. De volgende dagen wordt de huid gladder, het hoofdje ronder en verdwijnt de vernix, dit is een witte, vettige substantie die de huid van de baby in de baarmoeder beschermde.

Zintuigen van de baby

Wat pasgeboren baby's kunnen zien, voelen en horen

Pasgeboren baby's zien de wereld in zwart, wit en grijs, maar ze kunnen alleen scherp zien op een afstand van minder dan 25 cm. Je baby ziet je gezicht wanneer je hem in je armen houdt en kan je blik zelfs enkele ogenblikken vasthouden.

Baby's kunnen ook horen en schrikken van harde geluiden. Ze houden vooral van zachte stemmen. Je baby herkent je stem. Door tegen je baby te praten, bouw je een wederzijdse relatie op en dat is belangrijk voor hun toekomstige sociale vaardigheden. Het maakt niet uit wat je zegt, je baby reageert het best op een zachte, eentonige stem.

Je baby kan al dingen vastgrijpen. Raak zijn handpalm aan of streel eens over zijn voetjes.

Baby's kunnen ook ruiken – ze herkennen de geur van je lichaam en dat geeft hen een veilig gevoel. Zorg na de geboorte voor huid-op-huidcontact met je baby en voed je baby voordat je een douche neemt.

Speel en communiceer zoveel mogelijk met je baby. Baby's houden van knuffelen omdat hen dat herinnert aan de tijd dat ze in de baarmoeder hebben doorgebracht. Het geeft hen een veilig gevoel.

Huid-op-huid

Huid-op-huidcontact met je pasgeboren baby

Aanraking is enorm belangrijk voor baby's. Daarom wordt je baby meteen na de geboorte op je buik gelegd. Dit huid-op-huidcontact helpt jou en je baby om een band te vormen en het kan je baby troosten. Vergeet niet dat je baby ervan houdt te worden aangeraakt en dat dit belangrijk is voor hun emotionele ontwikkeling.

Een band opbouwen met je pasgeboren baby

Deskundigen beschrijven een band als de intense gevoelens van genegenheid die je ontwikkelt voor je baby. Je kunt een bijna overweldigend gevoel van liefde en genegenheid voelen – en een sterke drang om voor je baby te zorgen en hem te beschermen. Een band opbouwen is een heel persoonlijke ervaring en je hoeft je zeker geen zorgen te maken als dit niet meteen gebeurt. Je baby is een compleet nieuw mensje en je hebt tijd nodig om hem te leren kennen, hoe schattig hij ook is. Een echte, sterke band tussen jou en je baby ontstaat pas door voor je baby te zorgen.

Het belangrijkste is dat beide ouders eraan wennen om voor de baby te zorgen – dichtbij de baby zijn, tegen hem praten, hem vasthouden en knuffelen. Dit geeft je als ouder meer vertrouwen en geeft je baby ook de beste emotionele start in het leven. Raadpleeg je gezondheidsspecialist of verloskundige als je vragen hebt of als je je ergens zorgen over maakt.

 

Nuttige producten
Nuttige producten
Meer informatie
Meer informatie

Naar huis met je baby: wat je kunt verwachten

Meer lezen

Een lactatiekundige vinden

Meer lezen