De 5 nieuwste onderzoeken over borstvoeding

Borstvoeding is een prachtig en natuurlijk proces, die zowel voordelen voor je kindje als voor jou biedt. Maar het is ook een complex proces waar nog lang niet genoeg over bekend is. Daarom zijn onderzoekers continu bezig om nog meer over borstvoeding en moedermelk te weten te komen.

De 5 nieuwste onderzoeken symposium

Op 22 en 23 maart 2018 vond het jaarlijkse Symposium voor Borstvoeding en Lactatie van Medela plaats. Tijdens dit symposium komen onderzoekers hun nieuwste onderzoeken en resultaten op het gebied van borstvoeding en moedermelk presenteren. Dit zijn de 5 nieuwste onderzoeken over borstvoeding:

1. Doorknippen van tongriempje leidt in veel gevallen niet tot betere borstvoeding

Associate Professor Donna Geddes vond dat twee derde van de baby’s met een te kort tongriempje onvoldoende melk binnen kreeg wanneer ze aan de borst dronken. Na het knippen van het tongriempje was dit aantal nagenoeg hetzelfde. Een te kort tongriempje moet dus niet te snel doorgeknipt worden, want het is niet de oplossing om meer melk uit de borst te krijgen. Donna Geddes benadrukt hoe belangrijk het is om eerst de melkproductie van de moeder te controleren en goed op gang te brengen.

2. Borstvoeding als enige preventie voor astma

Volgens Assistent Professor Meghan Azad is er op dit moment geen andere preventie voor astma dan borstvoeding. Verschillende componenten in moedermelk werken samen om zo bescherming te bieden tegen astma. Exclusieve borstvoeding kan wereldwijd de kans op astma bij kinderen met wel 40% verlagen!

3. Borstvoeding erg waardevol tijdens eerste 1000 levensdagen

Professor Laurent Storme deed verder onderzoek naar de voordelen van borstvoeding. Het geven van borstvoeding tijdens de eerst 1000 levensdagen is erg waardevol voor het lichaam, de hersenen en het immuunsysteem van je kindje. Borstvoeding kan talrijke, levenslange niet-overdraagbare aandoeningen voorkomen, zoals allergieën, obesitas en inflammatoire darmziekten. Ook bevordert het de neurologische ontwikkeling op de lange termijn en vermindert borstvoeding het effect van pijnlijke prikkels op je kindje.

4. Moedermelk goed voor het immuunsysteem en de ontwikkeling van prematuren

Professor Bruce German richtte zich in zijn onderzoek met name op de voordelen van moedermelk voor prematuren. Hij vond dat moedermelk niet alleen de peptiden (moleculen) levert die nodig zijn om het immuunsysteem en de ontwikkeling van premature baby’s te verbeteren, maar ook de enzymen die premature baby’s nodig hebben om deze peptiden te verteren.

5. Borstvoeding even belangrijk als vaccinaties

Professor Tricia Johnson presenteerde tijdens het symposium dat borstvoeding net zo belangrijk is voor de volksgezondheid als vaccinaties. Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe kleiner de kans dat je kindje wordt getroffen door darmziekten, luchtweginfecties, oorinfecties, leukemie of wiegendood. Daarnaast bevordert het geven van moedermelk aan premature baby’s ook de ontwikkeling van de hersenen.

Wat vind jij het meest interessant of bijzonder aan borstvoeding? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!