Zo zorg je dat je baby minder borstvoeding spuugt!

Kijk eens even naar beneden, zit er een beetje spuug op je shirt? Draagt je baby nu standaard een slabbetje? En moet je heel vaak de was doen? Baby’s spugen behoorlijk veel. Niet zo leuk, maar wel heel normaal. In dit artikel vertelt Lactatiekundige Nienke je hoe het kan komen dat je kindje spuugt en deelt ze handige tips!

Nienke baby spugen
Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Waarom spuugt mijn baby borstvoeding?

  • Meestal begint je kleintje te spugen wanneer hij onder de knie probeert te krijgen hoe hij moet drinken. Wanneer een baby begint met drinken aan de borst, krijgt hij vaak lucht binnen terwijl hij zichzelf een efficiënt drinkgedrag aanleert.
  • Tegelijkertijd is het spijsverteringsstelsel van je baby nog steeds in ontwikkeling, dus het is ook mogelijk dat je kindje moet spugen terwijl hij niet veel lucht hapt.
  • Soms drinken baby’s sneller en vaker dan hun kleine spijsverteringsstelsel gewend is, waardoor ze de moedermelk die te veel is weer mogelijk uitspugen.

Hoe zorg ik dat mijn baby minder borstvoeding gaat spugen?

  • Houd je baby zo rechtop mogelijk tijdens én na het voeden.
  • Wacht niet totdat je baby extreem hongerig is om hem te gaan voeden. Wanneer je baby zoveel honger heeft, is de kans groter dat hij lucht hapt tijdens de voeding.
  • Houd je baby rustig. Veel nieuwe baby’s spugen wanneer ze te veel prikkels krijgen. Probeer er daarom voor te zorgen dat hij niet afgeleid wordt tijdens de voeding. Als je baby vaak zijn voeding onderbreekt, zodat hij bijvoorbeeld om zich heen kan kijken, is de kans groter dat hij meer lucht binnenkrijgt en niet de juiste drinkpositie behoudt.
  • Probeer ervoor te zorgen dat je kindje boertjes laat na iedere voeding. Zo geef je je baby de kans om eventuele luchtbellen die tijdens het voeden ontstaan zijn vrij te laten.
  • Vermijd druk op het buikje. Geef je kindje nadat hij gegeten heeft wat tijd om te ontspannen in een rechtopstaande positie in plaats van direct met hem te gaan spelen.
  • Laat je baby eerst volledig uitdrinken aan de eerste borst voordat je hem de tweede borst aanbiedt. Het is ook niet erg als hij niet aan de tweede borst drinkt. Baby’s drinken alleen de hoeveelheid melk die ze nodig hebben. Als jouw kindje dus genoeg heeft aan één borst is dat ook prima. Het verhaal over voor- en achtermelk is niet meer zo zwart wit. De melk mengt zich namelijk tijdens het drinken. Wel is het zo dat de melk achter in de borst vetter blijft en het goed is dat je baby deze vette melk binnenkrijgt.

In de meeste gevallen is het heel normaal dat je baby spuugt. Mocht je je toch zorgen maken, neem dan contact op met een arts. Neem ook contact op met je arts als je baby plotseling heftig braakt, als er groene gal in zijn spuug zit, als je baby niet aankomt, of als je baby pijn lijkt te hebben of veel huilt als hij spuugt.

Hoe ging jij om met het spuug van je baby? Laat hieronder een reactie achter of praat mee via onze Medela Benelux Facebookpagina.