Zijn nachtvoedingen normaal?

Nachtvoedingen: een veel besproken onderwerp onder jonge moeders. Moeders stellen lactatiekundige Nienke dan ook vaak de vraag of het wel normaal is dat hun kindje meerdere keren per nacht aan de borst drinkt. Ze vertelt je hier alles wat je nog niet wist over nachtvoedingen!

Blog Nienke nachtvoedingen
Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Uit onderzoek blijkt dat 64% van alle baby’s die tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding krijgen om één of meerdere nachtvoedingen vraagt. Dit doet je baby niet om jou te plagen. Veel baby’s drinken ’s nachts ongeveer 20% van de hoeveelheid melk die ze in 24 uur nodig hebben.

Maar hoe zit dat dan precies? Je borsten hebben een bepaalde opslagcapaciteit en je melkproductie wordt dus ook over 24 uur verdeeld. De ene moeder heeft een grotere opslagcapaciteit in haar borsten dan de andere moeder. Zo zijn er bijvoorbeeld moeders die maar 4 voedingen per 24 uur hoeven te geven, terwijl anderen diezelfde hoeveelheid melk in 13 voedingen geven. Natuurlijk zijn er ook moeders die daar tussenin zitten. En ook niet iedere baby heeft een even grote maagcapaciteit. Daarnaast speelt ook het vetgehalte van je melk een rol. Wanneer jij vrij vette moedermelk hebt, zal je baby eerder verzadigd zijn dan een baby die minder vette melk krijgt. Deze laatste heeft dan ook meer melk nodig om verzadigd te raken.

Zoals je merkt zijn er verschillende factoren die beïnvloeden hoe vaak je kindje aan de borst drinkt. Iedere moeder en ook iedere baby is anders. En nachtvoedingen zijn heel normaal. Maak je dus vooral niet te veel zorgen als je omgeving vraagt waarom je baby met 3 maanden nog niet doorslaapt. Probeer niet te snel de nachtvoedingen af te bouwen. Ik zie ook vaak dat wanneer moeders weer terug gaan werken, hun kindjes ‘s nachts vaker om de borst vragen. Misschien heb jij dat zelf ook al wel gemerkt. Het kan dat je kindje dit doet om de melkproductie weer iets omhoog te krijgen als deze wat minder is geworden, maar het kan ook dat hij de geborgenheid die hij overdag gemist heeft ’s nachts inhaalt. Overdag een flesje krijgen is voor je kindje toch niet hetzelfde als bij zijn eigen mama aan de borst drinken.

Zelfs na 6 maanden worden veel baby’s nog steeds ’s nachts wakker. Uit een onderzoek bij baby’s in Wales kwam naar voren dat dat 80% van de baby’s, die tussen de 6 maanden en 1 jaar oud waren, minimaal één keer per nacht wakker werden en 40% dronk dan aan de borst. Het wil dus niet zeggen dat je kindje ’s nachts doorslaapt wanneer hij eenmaal vaste voeding krijgt.

Slaapt mijn baby wel door als ik kunstvoeding geef?

Dit is een vraag die ik vaak krijg van moeders, maar dit is enkel een veel verspreide fabel. De meeste baby’s worden maandenlang ’s nachts wakker voor een voeding, of ze nu borstvoeding of kunstvoeding krijgen. Het handige aan borstvoeding is dat je niet je bed uit hoeft om een flesje klaar te maken. Ook stimuleert borstvoeding de aanmaak van het hormoon oxytocine. Hiervoor voel je je ontspannen en val je na een voeding weer makkelijker in slaap.

Hoe vaak drinkt jouw kindje ’s nachts aan de borst? En hoe vind jij het om nachtvoedingen te geven? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!