Zo maak je een succes van de tweede keer borstvoeding

Helaas hoort Lactatiekundige Nienke vaak van moeders dat de borstvoeding bij hun eerste kindje niet verliep zoals ze wilden. Misschien ben je eerder gestopt wegens borstvoedingsproblemen, zoals pijn of een ontsteking, of wellicht had je het idee had dat je niet genoeg melk voor je kindje aanmaakte. Maar betekent dit per definitie dat de tweede keer borstvoeding geen mooie ervaring kan worden? Lactatiekundige Nienke deelt 8 handige tips.

Nienke tweede keer borstvoeding
Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Gelukkig betekent een eerste negatieve ervaring niet dat je bij je tweede kindje ook borstvoedingsproblemen zult ervaren. Het is een nieuwe kans, maar deze keer heb je al een voorsprong. Je weet nu namelijk al beter hoe baby’s “werken”. Maar het wil zeker niet zeggen dat je alles al hoort te weten! Vraag dus gerust een lactatiekundige om hulp of advies. Juist wanneer je de eerste keer borstvoedingsproblemen ervaarde, is het belangrijk om deze keer goede begeleiding en ondersteuning te krijgen bij je borstvoeding. Het kan fijn zijn om je borstvoedingservaring al tijdens je zwangerschap te bespreken met een lactatiekundige en samen een plan te maken om er de tweede keer een succes van te maken.

De volgende 8 tips dragen ook bij aan een goede start van je borstvoedingsperiode:

  1. Volg borstvoedingscursussen

Het is handig om tijdens je zwangerschap borstvoedingscursussen te volgen. Zo weet je waar je na de geboorte op moet letten en kun je alvast tips en advies krijgen van een deskundige.

  1. Huid-op-huid contact na de geboorte

In het eerste uur na de geboorte gaat je baby op zoek naar de borst. Dit wordt ook wel het ‘gouden uur’ genoemd. Huid-op-huid contact helpt je baby om zijn natuurlijke reflexen te gebruiken om je borst te vinden. Als je baby er nog niet klaar voor is om in het eerste uur aan de borst te drinken, is het toch belangrijk om huid-op-huid contact te hebben en zo snel mogelijk te gaan kolven om de melkproductie wel op gang te brengen.

  1. Het eerste uur is essentieel

Het eerste uur na de geboorte is een prachtig en bijzonder moment voor jou, je baby en je partner. Zoals hierboven benoemd, is het eerste uur erg belangrijk voor het op gang brengen van de borstvoeding. Gebruik deze tijd ook om even rustig van elkaar te genieten voordat jullie familie en vrienden langskomen.

  1. Stel het weegmoment en eerste badje nog even uit

Het is belangrijk dat jij en je baby tijdens het eerste uur na de geboorte huid-op-huid contact hebben. Stel het weegmoment en het eerste badje daarom dus uit tot na het eerste huid-op-huid contact. Het is handig om dit van tevoren op te laten nemen in je geboorteplan.

  1. Ga thuis door met huid-op-huid contact

Huid-op-huid contact is niet alleen belangrijk tijdens het eerste uur na de geboorte, maar ook wanneer jullie weer thuis zijn is het goed om hiermee door te gaan. Regelmatig huid-op-huid contact met je baby bevordert de borstvoeding.

  1. Probeer vroege voedingssignalen van je baby te herkennen

Als je baby begint te huilen, wil dit waarschijnlijk zeggen dat hij honger heeft. Een duidelijk signaal, maar je baby geeft ook andere subtiele hongersignalen af alvorens hij begint te huilen. Denk hierbij aan het draaien met zijn hoofdje als hij wakker wordt, het uitsteken van zijn tong of het openen en sluiten van zijn mondje. Dit is een mooi moment om je kindje te voeden, omdat hij aangeeft dat hij honger heeft maar nog wel rustig is. Dit maakt het geven van borstvoeding een stuk makkelijker dan wanneer je kindje aan het huilen is.

Probeer je baby niet een schema op te leggen of zijn vroege hongersignalen te negeren. Dit zal je baby frustreren, maar is bovendien ook niet bevorderlijk voor je melkproductie. Borstvoeding werkt het beste op vraag en aanbod. Luister goed naar je baby, want hij zal zelf aangeven hoe vaak en hoeveel hij wil drinken.

  1. Ontdek manieren om je peuter erbij te betrekken.

Heb je al een peuter rondlopen in huis? Je peuter is vast nieuwsgierig naar zijn of haar nieuwe broertje of zusje en wil misschien zelfs graag meehelpen. Kijk op welke manier je je peuter kan betrekken bij de baby. Zo kan je tegelijkertijd van je beide kindjes genieten.

  1. Ontspan zo veel mogelijk

Als familie of vrienden aanbieden om je te helpen, bijvoorbeeld door te koken of op te passen op je andere kindje, maak hier dan ook zeker gebruik van! Zo krijg jij de tijd om meer te ontspannen en van je pasgeborene te genieten. Dit zal ook gunstig zijn voor je borstvoeding. Stress heeft namelijk een negatief effect op je melkproductie.

Verschilde jouw eerste borstvoedingservaring van je tweede ervaring? En wat heeft bij jou het verschil gemaakt? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!