Voormelk en achtermelk, bestaat dit?

Het is je misschien wel eens opgevallen dat je melk aan het eind van een voeding wat dikker en witter lijkt. Dit wordt soms wel eens achtermelk genoemd. Maar bestaat er echt zoiets al voormelk en achtermelk? Lactatiekundige Nienke vertelt je er meer over.

Nienke voormelk achtermelk
Lactatiekundige IBCLC Nienke
Nienke van den Ende, Lactatiekundige IBCLC, Medela:
Nienke is moeder van 2 kinderen en heeft vele jaren als specialistisch verpleegkundige en lactatiekundige in het OLVG-West Ziekenhuis gewerkt. In 2014 is ze begonnen als zelfstandig lactatiekundige waarbij ze jonge gezinnen thuis begeleidt en sinds 2018 is ze ook werkzaam als lactatiekundige bij Medela om haar hulp en passie met nog meer moeders te delen.

Voormelk en achtermelk bestaat niet

Uit onderzoek blijkt dat er niet echt 2 soorten melk zijn. Wanneer je baby aan de borst drinkt, stijgt het vetgehalte van je melk geleidelijk tijdens de voeding. Daarom lijkt je moedermelk aan het eind van de voeding wat dikker dan aan het begin. Maar het is niet zo dat er een moment is waarbij je moedermelk van voormelk naar achtermelk omschakelt. Het is een geleidelijk proces en er is dus ook geen sprake van voor- en achtermelk.

Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding. Wanneer je kindje bijvoorbeeld ’s nachts minder vaak aan de borst drinkt en er daarom meer tijd zit tussen de verschillende voedingsmomenten, zal bij het eerstvolgende voedingsmoment je melk aan het begin een lager vetgehalte hebben. Wanneer je kindje verder op de dag minder tijd laat tussen de verschillende voedingen, zat je melk aan het begin van deze voedingen een hoger vetgehalte hebben. Maak je hier vooral niet druk om! Je kindje krijgt per 24 uur een vergelijkbare totale hoeveelheid vet binnen.

Het belangrijkste is dat je baby effectief drinkt. Het maakt hierbij niet uit hoe vaak je kindje drinkt. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s tussen de 1 en 6 maanden oud gemiddeld 798 ml per dag dronken. Het kan dat je kindje bijvoorbeeld 4 keer per dag rond de 200 ml per sessie drinkt, maar het kan ook dat je kindje 10 keer per dag aan de borst komt en ongeveer 80 ml per voeding drinkt. Luister vooral goed naar je kindje en geef borstvoeding op verzoek. Je kindje geeft zelf goed aan wanneer hij wil drinken en of hij genoeg gedronken heeft.

Hoe vaak per dag drinkt jouw kindje gemiddeld aan de borst? Laat een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina!