Heeft het gebruik van een fopspeen effect op de borstvoeding?

Tijdens de zwangerschap zijn er veel dingen waarover een aanstaande moeder zegt dat ze die nóóit gaat doen als haar kindje eenmaal geboren is. Zoals “Ik zou mijn kind nooit wat lekkers geven om hem te laten ophouden met huilen en ik ga zeker geen fopspeen gebruiken om hem rustig te krijgen.” Maar als ze eenmaal volop in het moederschap zitten, worden de regels vaak toch – een beetje – verbogen.

Blog fopspeen

Een fopspeen blijkt heel praktisch te zijn om je baby rustig te krijgen. Vooral als je in een drukke winkel bent of in het vliegtuig zit en je weet dat als je hem iets geeft om even aan te zuigen, iedereen weer kan ontspannen. Een fopspeentje of sabbeldoekje kan dan vaak een handige tijdelijke afleiding zijn, waardoor je baby meestal in slaap zal vallen. Toch vragen veel moeders zich af of door het gebruik van een fopspeentje hun baby misschien minder goed gaat drinken aan de borst.

Niet te vroeg aan de fopspeen

In het algemeen geldt dat het al heel vroeg gebruiken van een fopspeen kan zorgen voor problemen bij de borstvoeding. De American Academy of Paediatrics raadt aan om te wachten met een fopspeen geven tot je baby tenminste 3 à 4 weken oud is en je al een goede borstvoedingsroutine hebt opgebouwd. Als je die eerste paar weken wacht, krijgt de baby de kans om goed te leren zuigen en effectief uit de borst te drinken. Daarbij komt dat het te vroeg inzetten van een fopspeentje tot tepelverwarring of borst weigeren kan leiden. Als je baby te vroeg gewend raakt aan een fopspeen om tot rust te komen, weet hij minder goed hoe hij daarna uit de borst moet drinken.

Borstvoedingsproblemen

Als je al vroeg met een fopspeen begint, heeft dit een wisselwerking op hoe vaak of lang je baby aan de borst drinkt. Dit kan tot borstvoedingsproblemen leiden. Borstvoeding werkt op vraag en aanbod. Hoe meer je baby aan de borst drinkt, hoe meer moedermelk je zult aanmaken. Als een baby vaak op een fopspeen sabbelt, zal hij minder aan de borst drinken, wat dus een negatief effect op je melkproductie kan hebben. 

Gebruik de fopspeen met mate

Gebruik de fopspeen met mate en alleen als je baby het echt nodig heeft of gaat slapen. Gebruik hem maar tijdelijk, zodat je toekomstige peuter geen blijvende ‘speenverslaving’ ontwikkelt, die moeilijk te stoppen is. Het meest ideaal is om je baby te leren uit zichzelf rustiger te worden. Wel is het belangrijk even te vermelden dat een fopspeen op zich niet ‘slecht’ is. Als je baby er af en toe één gebruikt, levert dat waarschijnlijk geen van de genoemde problemen op. Het wordt pas lastig als een moeder al moeite heeft met de borstvoeding en ze de baby meer en meer op een fopspeen laat sabbelen. Het gevolg is een vicieuze cirkel waardoor de baby steeds minder aan de borst wil en uiteindelijk de melkproductie vermindert. Als je om wat voor reden dan ook een fopspeen wilt gebruiken, lees dan eerst de tips hieronder.

Hoek gebruik je een fopspeen op de juiste manier?

Hier wat handvaten voor het gebruik van een fopspeen:

  • Forceer het niet. Als je baby de fopspeen niet wil, dring dan niet aan. 
  • Geef de fopspeen alleen als je baby geen honger heeft, zodat het geen vervanging voor de borstvoeding kan worden.
  • Gebruik hem niet te vaak. De fopspeen moet geen bron van tevredenheid voor je baby worden. Knuffelen werkt ook goed.
  • Probeer de fopspeen alleen in te zetten als het nodig is, bijvoorbeeld als je niet thuis bent en op een belangrijk moment je baby rustig moet krijgen.
  • Bind de fopspeen nooit aan een touwtje om de pols van je baby, om zijn nek, of aan de wieg; dat kan gevaarlijk zijn.
  • Houd de fopspeen schoon. Let op beschadigingen of scheurtjes en vervang hem zo nodig.
  • Doop de fopspeen niet in sapjes of zoete drankjes. Dit kan gebitsproblemen veroorzaken.

Hoe stop je met de fopspeen?

Iets anders wat belangrijk is bij het gebruik van een fopspeen, is om vooraf te plannen hoe je baby er weer van af komt. Veel dreumesen en peuters zijn dol op het sabbelen op hun fopspeen en bedenken er vaak zelfs liefkozende naampjes voor. Maar ze kunnen er niet eeuwig mee doorgaan. Er bestaat een 3-dagen plan om ‘af te kicken’, of je kunt het geleidelijk doen. Hoe je het afbouwen ook aanpakt, kindertandartsen raden aan om dit te doen vóór een kind 4 jaar is, om toekomstige gebitsproblemen te voorkomen. Een fopspeen kan een grote geruststelling zijn in de babytijd, maar je kind zal je in de toekomst dankbaar zij dat hij zijn leven lang kan genieten van sterke, rechte en gezonde tanden.

Veel baby’s vinden een fopspeen prettig en geruststellend, wat ook het leven van hun moeders een stuk makkelijker maakt. Dus kijk naar wat je baby wil, maar wees er op voorbereid om het gebruik van de fopspeen in te perken en laat het de borstvoedingsroutine niet verstoren.

Gebruikt jouw kindje een fopspeen? Vind je dat de voordelen opwegen tegen de nadelen? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Medela Benelux Facebookpagina.

Gerelateerde Medela Baby producten
x
x