Eerste hulp bij pijnlijke tepels

Pijnlijke tepels of tepelkloven is één van de meest genoemde borstvoedingsuitdagingen voor moeders. Hoe ontstaan pijnlijke tepels en wat kun je eraan doen? Lees snel verder voor onze tips.

Header pijnlijke tepels borstvoeding verlichten

Veel moeders die borstvoeding geven hebben de eerste weken last van pijnlijke tepels of tepelkloven. Dit is vervelend, maar niet zo vreemd. Borstvoeding is nieuw voor je baby én voor jou. Je lichaam is het niet gewend om een kindje aan de borst te hebben. Het is dus heel normaal dat je tepels even moeten wennen.

Aan het begin van je borstvoedingsperiode zal je kindje vaak en waarschijnlijk ook gedurende een lange tijd drinken. Voor kindjes tussen de 1 en 6 maanden oud is het normaal om 4 tot 13 keer per dag aan de borst te drinken. Een borstvoedingssessie duurt gemiddeld tussen de 12 en 67 minuten. Ook zal je waarschijnlijk even moeten wennen aan de druk en zuigkracht die je baby gebruikt wanneer hij aan de borst drinkt. Het is dus niet vreemd dat je tepels aan het begin van je borstvoedingsperiode wat gevoelig of pijnlijk aanvoelen. Wel is het belangrijk om te controleren of je kindje goed is aangelegd. Als je kindje verkeerd is aangelegd, zal hij niet goed kunnen drinken en kan je pijnlijke tepels krijgen. Zorg er daarom voor dat je kindje meteen vanaf het begin op de juiste manier leert drinken. Een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist kan jou en je kindje hierbij helpen en tips geven voor fijne borstvoedingshoudingen.   

Na de eerste weken zullen jij en je kindje meer aan elkaar en aan de borstvoeding gewend zijn. Dan zou het geven van borstvoeding niet pijnlijk mogen zijn. Als je toch last hebt van tepelkloven of pijnlijke of bloedende tepels, neem dan contact op met een lactatiekundige bij jou in de buurt. 
 

Hoe verlicht je pijnlijke tepels?

  • Was je borsten met water: maak je borsten alleen met water schoon en gebruik geen zeepproducten op je borsten. De kliertjes van Montgomery (de bultjes op je tepelhof) maken een olie aan die je tepels beschermt. Zeepproducten kunnen deze natuurlijke olie weghalen met mogelijk droge of geïrriteerde tepels als gevolg.
  • Laat aan de lucht drogen: laat je tepels aan de lucht drogen of dep ze met een handdoek voorzichtig droog.
  • Verzorg je tepels: om je tepels te verlichten en te verzorgen kun je een tepelzalf van lanoline gebruiken, zoals onze vernieuwde Purelan™. Deze is nu nóg effectiever! De nieuwe formule zorgt voor snelle verlichting bij pijnlijke tepels en blijft langer op de huid zitten, waardoor de tepelzalf ook langer werkzaam is. Purelan™ is 100% natuurlijk en ultra zuiver door geavanceerde technologieën. Je hoeft de zalf daardoor ook niet weg te halen voordat je borstvoeding gaat geven, want het is veilig voor jou en je baby. De nieuwe tepelzalf heeft een rijke textuur, is makkelijk smeerbaar en heeft een neutralere geur en smaak. Tip: Purelan™ is niet alleen perfect voor pijnlijke tepels, maar ook voor schrale lippen of droge plekjes op jouw huid of die van je baby. Handig dus om altijd in je handtas of luiertas te hebben! Wil je meer weten over de vernieuwde Purelan™ lanolinezalf? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Wat is jouw beste tip bij pijnlijke tepels? Laat hieronder een reactie achter of praat mee op onze Facebookpagina.