Sarah: Borstvoeding geven aan een tweede kindje, hoe ging dat bij mij?

Borstvoeding geven aan een tweede kindje: hoe ging dat bij mij? Ondanks dat het de eerste keer niet helemaal vlekkeloos verliep, wilde ik het de tweede keer toch weer proberen. Ik deel dus heel graag mijn ervaringen over de borstvoedingsperiode met onze Mink!

Sarah borstvoeding tweede keer

Hoe het überhaupt zou zijn om twee kindjes te hebben, daar had ik geen idee van. In mijn omgeving waren de reacties érg uiteenlopend. De één zei dat het enorm heftig is, zo erg dat je relatie onder druk komt te staan. Anderen riepen: ‘Joh, het is zo easy, dat doe je er wel even bij!’ Ik liet het dus maar gewoon allemaal over me heen komen.

 

Fijne herinneringen

Na een drukke periode op het werk, om alles goed af te kunnen ronden en over te dragen, keek ik wel naar de kraamtijd met ons tweede kindje uit! Ik had erg goede herinneringen aan mijn kraamtijd met onze Maud (nu 3 jaar). Heerlijk kroelen met zo’n klein ukkie en kneuterig genieten met z’n drieën.

Zowel Maud als Mink zijn begin december geboren. De één op 5 december, de ander op 6 december. Hoe krijgen we het voor elkaar?! Maar goed, dat is wel de perfecte tijd voor de kraamtijd, vond ik. Gezellig de open haard en kaarsjes aan, heerlijk met z’n allen chillen!

Eerste keer borstvoeding

Na de geboorte van Maud verliep de borstvoeding helaas niet vlekkeloos. Ze kreeg niet genoeg binnen en ik was daar heel onzeker over. Bovendien had ze last van heftige spruw, waardoor vingervoeding en voeden met een flesje nodig waren. Dit leidde uiteindelijk tot borstweigering: ze wilde (of eigenlijk kon…) niet meer bij mij drinken.

Gekolfde melk geven in een flesje ging gelukkig wel goed, waardoor Maud uiteindelijk drie maanden moedermelk heeft gedronken. Hoewel ik blij ben dat ik heb volgehouden, was het een pittige tijd voor me en kostte het erg veel energie.

Borstvoeding bij ons tweede kindje

Na de bevalling van ons tweede kindje Mink moest ik vanwege wat problemen met mijn stuitje minstens een week (het liefst plat) in bed blijven liggen. Dat vond ik geen straf: buiten sneeuwde het en ik lag binnen lekker knus met die kleine te chillen.

Ik wilde heel graag weer borstvoeding geven, maar had nu wel de instelling: als ik het doe, ga ik niet meer tot het gaatje. Gelukkig ging het, na wederom een ietwat stroef begin, op een gegeven moment als een speer. Na een paar dagen kwam het echt goed op gang. Super mooi!

Mijn onzekerheid van de eerste keer heb ik snel los kunnen laten, omdat Mink wél genoeg dronk en lekker groeide op mijn melk. Zo speciaal dat je lichaam dat kan! Wat ik ook gaaf vind, is dat moedermelk zich aanpast aan je kindje: zo is de samenstelling van melk voor jongens anders dan melk voor meisjes!

Borstvoeding & billen vegen

Onze peuter moest wel even heel erg wennen aan ons nieuwste gezinslid. Ze was in het begin gewoon van slag; hoorde deze vreemdeling nu ook echt bij ons? Ik denk dat dat in haar hoofd speelde. Ook kon ik, omdat ik in bed moest blijven, niet veel met haar doen. Dat was voor haar vast lastig te begrijpen.

Met Maud erbij was het geven van borstvoeding soms dus wel een flinke uitdaging. Voor haar was het wat gek, zeker als ik alleen met haar en Mink thuis was. Ik zat dan op de bank borstvoeding te geven en zij wilde dan ook gezellig iets met mij doen. Dat gaat natuurlijk niet!

Maud werd ook nét zindelijk en natuurlijk moest zij precies op het moment dat Mink lekker bij me lag te drinken naar het toilet. Ik heb serieus meerdere keren Mink aan de borst gehad terwijl ik een poging deed om Mauds billen af te vegen. En nee, daar is geen beeldmateriaal van, haha!

Borstvoeding geven op het werk

Toen ik weer aan het werk ging, ben ik doorgegaan met borstvoeding geven. Het ‘gedoe’ viel me alles mee. Als je maar goed voorbereid bent en de juiste spullen hebt, is het erg goed te doen. Zeker met een dubbele kolf; zo kostte een kolfsessie me steeds maar tien minuten.

Stoppen met borstvoeding

Uiteindelijk heb ik het een half jaar vol kunnen houden, twee keer zo lang als bij Maud dus. Daarna liep mijn productie toch echt terug. Dat vond ik erg jammer: er hangt iets om borstvoeding heen wat het moeilijk maakt om te stoppen. Het is zó fijn en intiem, het is goed voor je kindje, je wil gewoon alles doen om het te laten slagen…

Als je stopt, betekent dat ook het einde van een bijzondere, eerste fase. Maar toen ik eenmaal de beslissing had genomen, was ik er gelukkig vrij snel overheen en genoot ik van de voordelen die het geven van flesvoeding biedt.

Tweede keer anders

Lang verhaal kort: ik heb twee totaal verschillende ervaringen met het geven van borstvoeding. Als het de eerste keer niet goed gaat, betekent dat dus niet dat het de tweede keer weer zo verloopt. Ik ben blij dat ik heb mogen meemaken hoe het óók kan, hoe mooi en intiem het kan zijn. Ik kijk dan ook met een heel fijn gevoel terug op deze periode. Op naar de fases die komen gaan!

Deze gastblog is geschreven door Sarah van MiniMe.nl. Het origineel vind je hier.

 

Heb jij ook een uniek, mooi of ontroerend verhaal over jouw borstvoedingsperiode? Stuur ons jouw verhaal en wie weet publiceren we deze op onze blog. Klik hier om je verhaal in te sturen.