38e week van de zwangerschap

Welkom in week 38! Een zwangerschap wordt als voldragen beschouwd tussen 37 en 42 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. Je uitgerekende datum is al berekend en je bent waarschijnlijk opgewonden om je baby over twee weken te verwelkomen. Feit is echter dat slechts 1 op de 20 baby's (5%) ook echt op de uitgerekende datum wordt geboren!

Heavily pregnant mum sleeping in bed with her hands on her baby bump

Bij vrouwen die hun eerste baby krijgen, duurt een zwangerschap gemiddeld 40 weken en vijf dagen, en 75% zal spontaan bevallen op 41 weken en twee dagen. Dus je ziet dat je meer kans hebt dat je op je uitgerekende datum met iets voor jezelf bezig bent ter voorbereiding op de grote dag.

Dit zijn enkele van de gevoelens en ervaringen die je kunt verwachten rond week 38

  • Je buik voelt nu waarschijnlijk nogal zwaar aan. Het toenemende gewicht begint natuurlijk je rug meer te belasten, wat bij sommige vrouwen rugpijn kan veroorzaken. Een ondersteunende buikband kan wat nodige verlichting bieden.
  • -Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je de laatste weken veel vaker naar het toilet gaat. Dat zal waarschijnlijk zo blijven naarmate je baby groter wordt en er meer druk op je blaas komt te staan! In de afgelopen weken heb je misschien ook gemerkt dat je buik is gezakt, en je verloskundige zal bevestigen dat het hoofdje van je baby is ingedaald. Dat is het geval wanneer het breedste deel van het hoofdje van je baby in je bekken zakt.
  • Je lichaam werkt op dit moment op volle toeren, dus maak je geen zorgen als je je bijzonder moe en uitgeput voelt, dat is normaal. Voel je nooit schuldig om regelmatig een rustpauze te nemen en probeer voldoende te slapen, ook als dat betekent dat je overdag een kort dutje moet doen. Deze verandering in je slaappatroon bereidt je voor op de eerste weken na de geboorte van je baby. Je slaappatroon zal dan waarschijnlijk minder periodes van ononderbroken slaap bevatten, omdat je je baby regelmatig borstvoeding zal geven, meestal tussen 8-12 keer per 24 uur.
  • De huid rond je buik kan wat gevoeliger zijn, omdat je huid in deze laatste weken uitrekt. Als je last hebt van jeuk, vraag je verloskundige of arts dan om een crème of lotion die dit kan verlichten. Als je niet alleen op je buik jeuk hebt, maar ook op je handen en voeten, is het heel belangrijk dat je dit met spoed bespreekt met je verloskundige of arts. Doorgaans nemen ze dan een paar bloedtesten af om je leverfunctie en je algemene welzijn te controleren. Het is belangrijk om jeuk in alle gevallen met je zorgverlener te bespreken.

Grootte en gewicht van de foetus bij 38 weken zwangerschap

Met 38 weken heeft je baby ongeveer de lengte van een steel rabarber. Je baby meet ongeveer 50 cm en weegt rond de 3.000 gram.

Je baby in de 38e week: klaar voor de geboorte

De organen en reflexen van je baby zijn al volledig ontwikkeld. Je baby is klaar om in de komende weken geboren te worden. In de laatste weken gaat je baby door met het aanleggen van gezonde vetreserves.

Volgende stappen:

  • Normaal gesproken ga je in deze fase van de zwangerschap wekelijks langs bij je verloskundige of arts voor een controle. Zij controleren zorgvuldig of het goed gaat met jou en je baby.
  • Het kan zijn dat je meer Braxton-Hicks weeën of krampen in je buik hebt, omdat je zwangerschapshormonen je buikspieren en baarmoederhals voorbereiden op de bevalling.
  • Licht je verloskundige of arts in over jeuk, hoofdpijn, oedeem in je handen en/of enkels.
  • Tref de laatste voorbereidingen voor je ziekenhuistas, je vervoer naar het ziekenhuis of je thuisbevalling. Oefen ontspannings- en ademhalingsoefeningen die je tijdens de bevalling zeker zult gebruiken.

Opmerking: *De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Referenties

1 Moore KL et al., editors. The developing human: Clinically oriented embryology. Eleventh edition. Edinburgh: Elsevier; 2020.

2 World Health Organization (WHO). Integrated Management of pregnancy and birth: Standards for Maternal and Neonatal Care. Geneva, Switzerland; 2007 [cited 2021 Nov 16].

Gerelateerde producten
3in1 Nursing and Pumping Bra product image 3in1 borstvoedings- en afkolfbeha

Afkolven en borstvoeding geven in alle comfort met de borstvoedings- en kolfbeha van Medela. Veelzijdig 3-in-1 ontwerp, lichtgewicht, ultra-ademend en met Adaptive Stretch™ voor een ...