6 borstvoedingsbenodigdheden voor je bevallingstas

Vraag je je af wat je moet meenemen voor een bevalling in het ziekenhuis of de geboortekliniek? Denk zeker ook aan dingen om jou en je baby te helpen met een goede start van de borstvoeding

What to pack for maternity bag

Je bevallingstas-checklist

Je hebt al rompertjes, ontspannende muziek, je tandenborstel, toiletspullen en, niet te vergeten, je outfit om in naar huis te gaan ingepakt, maar zit er in je tas ook iets om je te helpen bij de borstvoeding? Je borsten en je baby zijn natuurlijk het belangrijkste, maar de juiste kleding en accessoires bieden je extra ondersteuning. Voeg een aantal van onze getoonde suggesties toe aan je checklist voor je bevallingstas, zodat je borstvoedingsperiode goed van start gaat!

1: Voedingsbeha's en -topjes

Je hebt voedingsbeha's of -tops nodig van zacht, comfortabel materiaal zonder beugels die in je borsten prikken, want die zullen binnenkort nogal gevoelig zijn! Koop ze in een wat grotere maat, aangezien je borsten waarschijnlijk groter zullen worden zodra deze zich vullen met melk. En kies een model met clips, zodat je de beha met één hand kunt losmaken, terwijl je je baby in je andere arm houdt.

"Ik had voedingstanktops gekocht die ik snel kon losmaken, zodat mijn baby gemakkelijk bij mijn borsten kon. Ze waren aan de binnenkant voorzien van een versteviging die mijn borsten heel goed ondersteunde en ze waren comfortabeler dan alle beha's die ik heb uitgeprobeerd." Peggy, moeder van één kind, Zwitserland.

What to pack for maternity bag: nursing bras and vests

2: Zoog- of borstkompressen

Tijdens de eerste paar dagen nadat je met borstvoeding bent begonnen, vormen lekkende borsten nog geen probleem, omdat je productie dan nog op gang moet komen. Maar het is handig om toch een aantal absorberende zoogkompressen (ze worden ook borstkompressen genoemd) in te pakken voor het geval dat je eerste moedermelk – colostrum – uit je tepels lekt. Disposable zoogkompressen zijn handig om mee te nemen naar het ziekenhuis en ook thuis erg gemakkelijk.

What to pack for maternity bag: nursing or breast pads

3: Borstvoedingsnachtkleding

De nachtjaponnen of pyjama's die je inpakt, moeten supercomfortabel zijn en gemakkelijk toegang geven tot je borsten. Veel moeders dragen 's nachts terwijl ze slapen ook graag een comfortabele voedingsbeha, om hun borsten te ondersteunen en zoogkompressen op hun plaats te houden.

"Ik droeg in bed stretch behatopjes. Die kun je gemakkelijk omhoog trekken om 's nachts te voeden en ze houden ook je borstkompressen op hun plaats." Julie, moeder van één kind, Verenigd Koninkrijk

What to pack for maternity bag: Breastfeeding nightwear

4: Voedingstops en -jurken

Kies kleding waarin je je pasgeborene makkelijk en comfortabel kunt voeden, met voldoende ruimte voor je postnatale buik en grotere borsten. Een aantal speciaal ontworpen borstvoedingstops of -jurken met discrete klepjes, spleetvormige openingen of overlappende delen kan het makkelijker maken om borstvoeding te geven, vooral in het begin.

"Wat je echt nodig hebt, zijn voedingsjurken of -tops die makkelijk te dragen zijn zonder dat je ook nog een beha nodig hebt. Ik vond ze heel comfortabel toen ik net bevallen was." Amy, moeder van twee kinderen, Australië.

What to pack for maternity bag: Nursing tops and dresses

5: Lanolinezalf

Pijnlijke tepels komen vaak voor tijdens de eerste dagen van de borstvoeding, dus neem wat lanolinezalf mee om de geïrriteerde huid te verzachten en vocht in te brengen. Zuivere lanoline is niet giftig en het is hypoallergeen, dus je hoeft het niet af te wassen voordat je je baby borstvoeding geeft.

"Het beste wat ik heb meegenomen, was lanolinezalf voor tepels – samen met het geruststellende advies van mijn vriendinnen dat borstvoeding in het begin lastig kan zijn, maar snel gemakkelijker wordt." Katie, moeder van twee kinderen, Verenigd Koninkrijk.

What to pack for maternity bag: lanolin cream

6: Borstvoedingsdoek

Je wilt misschien een voedingsdoek, -schort of -sjaal toevoegen aan je inpaklijstje voor het ziekenhuis, als je onzeker wordt van het vooruitzicht om borstvoeding te geven terwijl je bezoek hebt. Op die manier heb je tijdens de borstvoeding een beetje privacy. 

"De tweede keer had ik een doek met een uitgesneden halslijn – daarmee voelde ik me veel meer op mijn gemak dan wanneer ik probeerde aan te leggen met een blote borst." Gina, moeder van twee kinderen, Duitsland.

What to pack for maternity bag: Breastfeeding cover or apron

Andere borstvoedingsaccessoires die je voor de geboorte nodig zou kunnen hebben

Het is een goed idee om uit te vinden of jouw ziekenhuis of geboortekliniek een gekwalificeerde lactatiekundige in dienst heeft. Is dat niet het geval, zoek dan vóór de bevalling de contactgegevens van een plaatselijke lactatiekundige of borstvoedingsspecialist op, zodat je voorbereid bent op eventuele borstvoedingsproblemen.

Om te voorkomen dat je met je pasgeborene meteen naar de winkel moet, is het handig om al voor de geboorte spullen te verzamelen die je thuis kunnen helpen bij de borstvoeding.

Een maan- of U-vormig voedingskussen maakt het geven van borstvoeding aan je pasgeborene eenvoudiger en comfortabeler wanneer je weer thuis bent. Misschien mag je zo'n kussen naar het ziekenhuis meenemen, maar zo niet, dan kun je er misschien een lenen in de borstvoedingsruimte. "Mijn eerste kind kwam met een keizersnede ter wereld en met U-vormige kussens kon ik comfortabel borstvoeding geven." Gina, moeder van twee kinderen, Duitsland.

Sommige moeders ervaren ook dat verkoelende hydrogel pads verlichting kunnen geven in de eerste dagen na de geboorte, vooral wanneer de melkstroom op gang komt.

*Producten die in de afbeeldingen worden weergegeven, zijn mogelijk in jouw land niet verkrijgbaar.

What to pack for maternity bag: other breastfeeding accessories