Waarom je borstvoeding in je geboorteplan moet opnemen

Naarmate je zwangerschap vordert en je begint met je voor te bereiden op de bevalling, zou je een geboorteplan kunnen opstellen. En als je je baby borstvoeding wilt geven, mag dat zeker niet in het geboorteplan ontbreken

Why breastfeeding should be in your birth plan

Door je baby binnen de eerste paar uur na de geboorte zijn eerste borstvoeding te geven, heb je de beste kans om de borstvoeding goed op te starten en geef je je baby de kans om zo snel mogelijk te profiteren van alle voordelen van colostrum, de eerste melk die je aanmaakt. Borstvoeding opnemen in je geboorteplan is één manier om ervoor te zorgen dat dat ook echt gebeurt.

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is als het ware een verlanglijst met jouw wensen ten aanzien van de bevalling, de geboorte en de periode meteen daarna. Er kunnen dingen in staan zoals je voorkeur op het gebied van pijnverlichting en bevallingshouding, wat er moet gebeuren in het geval van een keizersnede of complicaties en uiteraard borstvoeding.

In het ideale geval schrijf je je geboorteplan ruim vóór de uitgerekende datum, zodat je de kans hebt om het te laten zien aan je geboortepartner en de professionele zorgverleners die voor je gaan zorgen.

Je kunt zelf bepalen hoe je het plan schrijft, maar het is waarschijnlijk het makkelijkst om te beginnen met een simpele lijst, die je kunt uitbreiden na wat onderzoek te hebben gedaan. Je geboortecentrum heeft mogelijk enkele voorbeelden of templates die je kunt gebruiken, of je kunt online voorbeelden van geboorteplannen bekijken.

Waarom is het belangrijk?

Een geboorteplan zorgt voor duidelijkheid. Het vormt een richtlijn voor gesprekken en creëert vertrouwen tussen jou, je geboortepartner en zorgprofessionals. Dat is vooral belangrijk tijdens de bevalling, want dan heb je wel andere dingen aan je hoofd! Bovendien kan een geboorteplan bij het wisselen van diensten tijdens de bevalling helpen om de nieuwe ploeg op de hoogte te brengen van je historie en wensen.

Voorbereiding op borstvoeding

Als je graag borstvoeding wilt geven, bespreek je plannen dan tijdens je zwangerschap met je geboortepartner en professionele zorgverleners. Je vroedvrouw zal je intenties verduidelijken in medische aantekeningen en zou nuttige vormen van ondersteuning bij de borstvoeding bij jou in de buurt moeten kunnen aanbevelen.

Het schrijven van een geboorteplan is ook een goede gelegenheid om je wensen wat betreft borstvoeding in het algemeen met je partner te bespreken, als je dat nog niet hebt gedaan. Leg uit dat je wilt dat je partner als je pleitbezorger voor borstvoeding optreedt, en je baby helpt je moedermelk te krijgen zelfs als de bevalling niet volgens plan verloopt, of als je niet in staat bent om meteen na de geboorte actief borstvoeding te geven. Vraag je partner om huid-op-huidcontact met je pasgeboren baby te hebben als je dat zelf niet kunt, omdat dat helpt om je baby te troosten en kalmeren.1

Je geboorteplan opstellen: wat moet erin komen te staan?

 In het gedeelte van je geboorteplan dat over borstvoeding gaat, begin je door simpelweg te vermelden dat je van plan bent uitsluitend borstvoeding te geven. Leg uit dat je wilt dat de zorgprofessionals al het mogelijke doen om je te helpen borstvoeding te geven aan je pasgeboren baby of om hem of haar afgekolfde moedermelk te geven als voeden aan de borst niet mogelijk is, zodat je nog steeds je melkproductie op gang kunt brengen.

Hieronder volgen voorbeelden van verklaringen die je in je geboorteplan kunt opnemen om je wensen wat betreft borstvoeding duidelijk te maken en jezelf en je baby de beste kans op een goede start te geven.

  • Als er geen medische bezwaren zijn, wil ik graag huid-op-huidcontact met mijn baby meteen na de geboorte, voordat hij is gewogen of gewassen.
  • Als ik niet meteen in staat ben om mijn baby vast te houden, laat mijn partner de baby dan huid-op-huid vasthouden.
  • Ik wil graag ondersteuning om mijn baby binnen het eerste uur na de geboorte borstvoeding te geven, indien mogelijk.
  • Ik wil graag dat mijn baby wordt aangemoedigd, eventueel met lichte ondersteuning, om zelf aan te happen.
  • Als mijn baby ziek is of we gescheiden moeten worden, wil ik graag ondersteuning bij het afkolven van mijn colostrum en bij het voeden van mijn baby daarmee met een spuit of cup.
  • Als mijn baby om welke reden dan ook niet aan de borst kan worden gevoed, of als hij in de eerste paar uur na de geboorte niet goed drinkt, wil ik graag hulp bij dubbel kolven binnen de eerste drie uur en bij het voeden van mijn baby met mijn afgekolfde melk.
  • Als ik moet blijven kolven, wil ik dat in acht sessies per 24 uur doen om te helpen mijn melkproductie op gang te brengen.
  • Geef mijn baby geen kunstmatige melk zonder mijn toestemming of de toestemming van mijn partner, en alleen indien medisch noodzakelijk.
  • Voed mijn baby niet met een flesspeen en geef hem geen fopspeen zonder mijn toestemming of de toestemming van mijn partner.
  • Ik wil graag ondersteuning bij de borstvoeding van een gekwalificeerde lactatiekundige of borstvoedingsspecialist, indien beschikbaar.

Wat als de geboorte niet volgens plan verloopt?

Zelfs met het meest doordachte geboorteplan is het onmogelijk te voorspellen hoe de geboorte van je baby uiteindelijk zal verlopen. Daarom is het ook belangrijk dat je openstaat voor wijzigingen.

Houd er rekening mee dat bepaalde medicijnen en medische ingrepen die tijdens de bevalling en geboorte worden toegepast, in het begin van invloed kunnen zijn op het vermogen van je baby om aan de borst te drinken. Het is de moeite waard om een professionele zorgverlener te raadplegen over de effecten van verschillende soorten pijnverlichting en kunstverlossing op jou en je baby, alsmede over het mogelijke effect daarvan op de borstvoeding, zodat jij en je partner geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Laat je niet ontmoedigen als jij en je pasgeboren baby in het eerste uur niet tot borstvoeding in staat zijn. Veel moeders en baby's slagen erin om borstvoeding op gang te brengen en ermee door te gaan, ondanks dat ze geen ideale start hadden. Roep zoveel mogelijk hulp in van de professionele zorgverleners om je heen, en neem snel contact op met een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist als je hulp nodig hebt om problemen bij de borstvoeding op te lossen.

Literatuur
Gerelateerde producten