Welke borstvoedingsproducten heb ik nodig?

Er zijn vele babyproducten en borstvoedingsaccessoires en -kleding op de markt, maar helpen ze je ook echt bij de borstvoeding? Bekijk onze handige lijst om dat te ontdekken

What breastfeeding accessories do I need?

Als je van plan bent om je nieuwe baby borstvoeding te geven, is het handig als je de juiste benodigdheden hebt. Maar misschien vraag je je af welke borstvoedingsspullen je echt nodig hebt en welke je prima kunt missen. Om je te helpen bij je keuze, hebben we je potentiële borstvoedingsperiode in fasen onderverdeeld, omdat je behoeften in de loop van de tijd waarschijnlijk veranderen. Ook hebben we moeders die borstvoeding geven om hun aanbevelingen gevraagd voor babyproducten en tips over dingen die ze het nuttigst vonden.

Voedingsaccessoires voor wanneer je begint met borstvoeding geven

De eerste paar dagen met je baby zijn gewoonlijk nogal hectisch, dus is het de moeite waard om je voor te bereiden. Of je nu al snel na de geboorte weer thuis bent of een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven, deze spullen wil je waarschijnlijk wel bij de hand hebben:

Als borstvoeding niet volgens plan verloopt, kan een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist je adviseren om het volgende te gebruiken:

  • Tepelhoedjes, als je baby moeite heeft met aanhappen of als je eventueel last hebt van pijnlijke tepels. In het algemeen moeten tepelhoedjes als een oplossing voor de korte termijn worden gezien. Als je problemen of pijn ondervindt, raadpleeg dan je lactatiekundige of borstvoedingsspecialist.
  • Een borstkolf om stuwing te verlichten en/of te helpen je melkproductie op te bouwen.
  • Sommige moeders ervaren ook dat verkoelende hydrogel pads verlichting kunnen geven in de eerste dagen na de geboorte, vooral wanneer de melkstroom op gang komt.

Wat moeders het nuttigst vonden

"Kussens zijn handig als rug-, been- en armsteun. Daarnaast zoogkompressen voor lekkende borsten en een voedingsbeha en losse topjes voor makkelijke toegang. Ik liet beha's van goede kwaliteit omvormen tot voedingsbeha's voor meer ondersteuning. En we gebruikten de hele tijd een draagdoek." Zariya, moeder van twee kinderen uit Zuid-Afrika.

"Mijn favoriete, onmisbare product was hydrogel pads. Ik kreeg ze op een van de eerste dagen dat ik borstvoeding gaf en ik heb nooit last gehad van kloven in mijn tepels of van veel pijn. Ik zweer erbij en koop ze voor iedereen die alleen nog maar overweegt om borstvoeding te gaan geven." Camilla, moeder van één kind uit Australië.

"Een must have was iemand om me een glas water te brengen, want ik vergat er telkens een te halen voordat ik mijn baby de borst gaf!" Mag, moeder van twee uit Frankrijk.

"Een thermosfles, zodat ik iets warms kon drinken terwijl ik aan bed gekluisterd was. Fatsoenlijk eten en snacks - mijn schoonmoeder maakte fantastisch stoofvlees en mueslirepen (ik moest veel eten!). Een kussen om mijn baby te ondersteunen, want ik was uitgeput. Een comfortabele stoel, een nachtlampje om 's nachts te voeden en een kussen om op te zitten, omdat ik hechtingen had – au!" Felicia, moeder van twee uit het Verenigd Koninkrijk.

"Een lieve partner, vriendin of oma om je koppen thee te brengen en alle andere dingen die je niet zelf kunt pakken, omdat je je baby de borst aan het geven bent. Oh en een Kindle, zodat je makkelijk een boek kunt lezen met één hand!" Julie, moeder van één kind uit Spanje.

Borstvoedingsaccessoires terwijl je went aan borstvoeding geven

Hopelijk krijgen jij en je baby in de eerste paar weken borstvoeding langzaam maar zeker onder de knie. Je zult vrij vaak voeden en je bent er veel tijd mee kwijt. Hier zijn een paar dingen die het leven makkelijker en comfortabeler kunnen maken, terwijl je melkproductie wordt opgebouwd en voor de periode daarna:

Er komt een moment waarop je de knusse cocon van je huis wilt verlaten en met je baby naar buiten wilt. Lees 'Borstvoeding geven in het openbaar' voor meer tips voor het buitenshuis voeden van je baby.

Wat moeders het nuttigst vonden

"Mijn onmisbare benodigdheden waren voedingsbeha's, disposable zoogkompressen en grote mousselinen doeken om gemorste melk af te vegen en mijn baby of borsten te bedekken. Lanolinezalf was ook een absolute must voor tepels met kloven en losse topjes en vesten hielpen om makkelijk te kunnen voeden." Tatjana, moeder van drie kinderen uit Zwitserland.

"Het nuttigste product was een goed U-vormig voedingskussen. Ik had ook een schommelstoel die in een bepaalde stand heel comfortabel bleek te zijn om mijn baby te voeden. Ik luisterde altijd naar muziek om me te ontspannen." Violeta, moeder van één kind uit Roemenië.

"Een waterfles voor sporters die zelfs geopend niet lekt, zodat hij gewoon naast je op de bank of op bed kan liggen. En ook een app om voedingen bij te houden en om me eraan te herinneren welke borst mijn baby als laatste had gehad." Francesca, moeder van één kind uit het Verenigd Koninkrijk.

"Lekschalen die je in je beha doet om eventueel lekkende melk op te vangen. Ik had zo'n overproductie dat ze als het ware mijn leven hebben gered." Lisa-Maria, moeder van twee kinderen uit Zwitserland.

"Ik was dol op mijn voedingsdeken met een D-ring, die mijn baby privacy gaf en afleidingen beperkte als we onderweg waren. Een Poäng-stoel van Ikea met een lichte schommelbeweging was een goedkoop alternatief voor krankzinnig dure schommelstoelen. Wasbare borstkompressen bleken heel absorberend te zijn en mousselinen doeken kun je voor vrijwel alles gebruiken. Het product dat ik achteraf gezien had willen hebben, was de Medela Easy Expression bustier. Die zou afkolven zoveel makkelijker hebben gemaakt!", zegt Camilla, moeder van één kind uit Australië.

Accessoires om melk voor je baby af te kolven

Op enig moment tijdens je borstvoedingsperiode heb je wellicht een borstkolf nodig om melk voor je baby af te kolven. Het type borstkolf dat je nodig hebt, hangt af van je situatie en hoeveel melk je wilt afkolven. Afhankelijk van hoe vaak je wilt gaan kolven, heb je mogelijk ook het volgende nodig:

Wat moeders het nuttigst vonden

"Helemaal in het begin, als ik het gevoel had dat mijn borsten op ontploffen stonden, gebruikte ik een elektrische borstkolf van Medela – precies genoeg om de overtollige melk af te kolven zonder mijn borsten te veel te stimuleren. Dat bespaarde me een hoop ongemak." Tatjana, moeder van drie kinderen uit Zwitserland.

"Ik gebruikte de Medela Freestyle dubbele elektrische borstkolf om mijn melkproductie te verhogen, met de Easy Expression bustier om de kolfset op zijn plaats te houden, zodat ik mijn handen vrij had. Het was echt een geniale oplossing." Amy, moeder van één kind uit het Verenigd Koninkrijk. 

Relevante producten
Medela wasbare zoogcompressen voor borstverzorging 2 stuks Safe & Dry™ wasbare zoogkompressen

Blijf droog en zelfverzekerd met de milieuvriendelijke zoogkompressen van Medela, die je kunt wassen en steeds opnieuw dragen. ...