De meest voorkomende zwangerschapssymptomen (en hoe je ze kunt overwinnen!)

Mama, jouw lichaam is wonderbaarlijk! Je groeit en ontwikkelt een klein, perfect mensje.

Tijdens deze periode van snelle groei ondergaat je lichaam een overvloed aan hormonale veranderingen. Je vraagt je misschien af wat er daarbinnen in hemelsnaam aan de hand is en waarom je je zo voelt.

Pregnant mum taking a nap on the sofa

Sommige vrouwen hebben 'geluk' en komen het eerste trimester door met minimale symptomen, terwijl anderen alle kwaaltjes ervaren die een zwangerschap met zich mee kan brengen ...

Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende zwangerschapssymptomen en enkele nuttige tips om ze te verlichten.

Zwangerschapssymptoom #1: vermoeidheid

Soms heb je het gevoel dat je een uitputtingsslag hebt geleverd! Vermoeidheid komt vaak voor in het eerste trimester, en voor veel vrouwen kan dit het eerste symptoom van zwangerschap zijn.

Voor sommigen is de vermoeidheid overweldigend. Je gewone dagelijkse bezigheden voelen alsof je een marathon hebt gelopen! Hoewel iedereen in verschillende mate last heeft van zwangerschapsvermoeidheid, zullen de meeste vrouwen zich in het begin van de zwangerschap vermoeider voelen dan gewoonlijk.

Het is niet verwonderlijk dat je je zo uitgeput voelt; je lichaam begint meer bloed te produceren om je baby te helpen groeien en ontwikkelen en je bloedsuiker en bloeddruk zijn lager. Progesteron en andere zwangerschapshormonen gieren door je lichaam en dragen bij aan het gevoel van uitputting.

Dus, als je het gevoel hebt dat je niet kunt wachten om aan het eind van de dag in bed te kruipen, weet dan dat de vermoeidheid meestal afneemt naarmate je lichaam de enorme metabolische veranderingen begint te verwerken. Vaak beginnen vrouwen rond de 12-14 weken zwangerschap er weer bovenop te komen.

Tips tegen zwangerschapsvermoeidheid

Luister naar je lichaam: genoeg rust is cruciaal om zwangerschapsvermoeidheid tegen te gaan. Ga vroeger naar bed dan gewoonlijk of doe, als je kunt, overdag of na het werk een snelle powernap. Bekijk je agenda en stel onnodige activiteiten uit.

Maak een korte wandeling: Ook al heb je het gevoel dat het een strijd is om alleen al je wandelschoenen aan te trekken, onderzoek toont aan dat een wandeling van 30 minuten je kan oppeppen en je energie geeft. Maak iedere dag tijd voor wat lichte lichaamsbeweging.

Blijf gehydrateerd: uitdroging kan de effecten van vermoeidheid versterken en ervoor zorgen dat je je nog vermoeider voelt. Neem gedurende de dag regelmatig een pauze om water te drinken en drink vaak kleine hoeveelheden.

Als je de smaak van water niet kunt verdragen, probeer dan een schijfje citroen of gember in het water te doen of probeer andere dranken zoals sportdranken of aangelengd vruchtensap. Zuigen op een ijslolly is ook een snelle en verfrissende manier om je vochtgehalte op te krikken.

Zwangerschapssymptoom #2: ochtendmisselijkheid

Misselijkheid – met of zonder braken – kan in week 10 volop voorkomen. 3 op de 4 vrouwen ondervinden enige mate van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap (NVP).

Ook hier zijn er vrouwen die gewoon doorgaan en slechts zeer milde symptomen hebben, terwijl anderen de klok rond symptomen ervaren. Het ervaren van misselijkheid en braken in het begin van de zwangerschap wordt vaak 'ochtendmisselijkheid' genoemd, maar we zouden het 'misselijkheid de hele dag door' moeten noemen. De symptomen kunnen immers de hele dag en nacht aanhouden en op elk moment toeslaan!

De oorzaak van ochtendmisselijkheid is onbekend, maar men denkt dat de stijging van het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) er iets mee te maken zou kunnen hebben. HCG is een hormoon dat na de innesteling door de placenta wordt aangemaakt.

Het goede nieuws is dat ochtendmisselijkheid meestal afneemt na het eerste trimester, dus hou vol – het wordt beter, mama! Als de ochtendklachten ernstig zijn of als je uitgedroogd raakt, is het belangrijk dat je contact opneemt met je arts.

Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

 • Eet vaak kleine hoeveelheden voedsel, in plaats van grote maaltijden.
 • Vermijd een lege maag. Snack tussen de maaltijden door, bv. noten, kaas, gewone crackers, gedroogd fruit of toast.
 • Misselijkheid in de vroege ochtend kun je verhelpen door een droog of zoet koekje te eten voor je uit bed stapt of door 's nachts iets te eten als je wakker wordt.
 • Zout voedsel kan helpen. Probeer eens chips of zoute koekjes te eten.
 • Probeer te zuigen op een lolly of een hard snoepje.
 • Vermijd vet, rijk of gekruid voedsel zoals afhaalmaaltijden, curry's, frieten of chocolade.
 • Maak optimaal gebruik van je beste moment van de dag – eet gezond en goed wanneer je je het beste voelt of wanneer je gedurende de dag trek krijgt.
 • Als de geur van warm eten je ziek maakt – probeer dan koud voedsel te eten. Probeer indien mogelijk niet te koken en vraag hulp aan vrienden en familie.
 • Kies eenvoudige gerechten die snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Als je te lang bezig bent om eten klaar te maken, heb je misschien geen zin meer om te eten.
 • Neem veel rust.

Zwangerschapssymptoom #3: gevoelige borsten

Zijn je borsten pijnlijk en gevoelig? Vertrek je van de pijn als je ze per ongeluk stoot? Pijnlijke, tintelende borsten en tepels zijn heel normaal in het begin van de zwangerschap.

De zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron stijgen sterk en bereiden je borsten voor op de veranderingen die nodig zijn om je baby na de geboorte borstvoeding te geven en te voeden. Het bloed stroomt naar het borstweefsel, waardoor je borsten gevoelig worden en pijn doen als je ze aanraakt.

Bij sommige vrouwen duurt de gevoeligheid een paar weken, maar anderen hebben gedurende de hele zwangerschap een zekere mate van pijn in hun borsten.

Schrik niet als je geen gevoelige borsten hebt. Dat betekent niet dat je borsten niet doen wat ze moeten doen. Sommige vrouwen voelen geen veranderingen in hun borsten tijdens de zwangerschap en geven hun baby zonder problemen borstvoeding.

Tips tegen pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap

 • Investeer in een goed passende zwangerschapsbeha  - Laat je meten voor de juiste pasvorm en voor maximaal comfort. Het kan nodig zijn om dit een paar keer te doen tijdens je zwangerschap als je borsten groeien en opnieuw na de geboorte van je baby.
 • Vermijd beugelbeha's – De beugel in de beha kan op je borsten drukken, de bloedstroom verminderen en de melkkanaaltjes die zich ontwikkelen beschadigen. Dat kan pijn, ongemak en zelfs borstontsteking veroorzaken.
 • Draag een katoenen slaapbeha in bed. Een niet-beperkende maar ondersteunende slaapbeha helpt om je borsten te ondersteunen terwijl je slaapt.
 • Wees extra voorzichtig om te voorkomen dat je je borsten stoot of langs iets strijkt.
 • Wellicht wil je je partner vragen om je borsten een tijdje met rust te laten.
Referenties

1. Marshall, J.E. and Raynor, M.D. (2020) Myles Textbook for Midwives. 17th ed. London: Elsevier

2. Vomiting and morning sickness https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/vomiting-and-morning-sickness/

Relevante producten
Medela Comfy Bra black Zwangerschaps-voedingsbeha Comfort

De Zwangerschaps- & voedingsbeha Comfort is ontworpen voor moeders die zwanger zijn of borstvoeding geven. Deze naadloze beha past zich aan je veranderende lichaam aan ...