De 21e week van de zwangerschap

Je hebt de eerste helft van je zwangerschap al achter de rug en je gaat nu je 6e maand in. Deze tweede helft van je zwangerschap brengt ook veel nieuwe ontwikkelingen voor jou en je baby met zich mee.

Pregnant mum holding her baby bump

Je baby in week 21

Je baby heeft in de 21e week de grootte van een banaan . Hij is ongeveer 26 cm lang en weegt ongeveer 350 gram. In vergelijking met de 20e week (LINK naar artikel op app) is je baby al veel in gewicht toegenomen.

Wist je dat een foetus al in de baarmoeder tonen en geluiden kan horen zoals de stem van zijn ouders en dat hij die na de geboorte kan herkennen? Je baby hoort jouw stem trouwens twee keer: enerzijds door de buikwand, maar ook van binnenuit door de trillingen die je lichaam produceert als je spreekt.

In week 21 heeft je baby al een vrij regelmatige slaap- en waakcyclus ontwikkeld. In de komende weken zul je kunnen voelen wanneer je baby wakker is en wanneer hij rustig slaapt. In de 21e week beginnen de lever en de milt van je baby witte bloedcellen te produceren. Deze leukocyten zijn belangrijk om later het immuunsysteem te ondersteunen.

Dag mama. Voel je me bewegen?

Vanaf de 20e week is het zover: dan kun je voor het eerst de bewegingen van je baby voelen. Dat kan aanvankelijk vreemd aanvoelen, een vluchtig fladderend gevoel als je baby zich uitrekt of draait in de baarmoeder. In de loop van de volgende weken zal het gevoel sterker worden en zullen jij en je verloskundige kunnen zeggen of het een elleboog of been, hoofd of billen zijn. Voorlopig is dit mooie moment dus voor jou gereserveerd.

Wist je dat ...? Moeders die voor de tweede keer zwanger zijn, kunnen de eerste bewegingen van hun baby al eerder voelen, misschien al vanaf de 18e week. Zij weten immers al waar ze op moeten letten.

Opmerking: *De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Gerelateerde producten
Medela Bravado Ultra Stretch voedingsbeha zwart Zwangerschaps- en voedingsbeha

Of je nu zwanger bent of borstvoeding geeft, het materiaal van de Medela Zwangerschaps- en voedingsbeha rekt in vier richtingen en past zich daardoor aan ...