De 11e week van de zwangerschap

Je bent in de 11e week van de zwangerschap het einde van het eerste trimester nadert. Bij het begin van het tweede trimester verbeteren veel zwangerschapssymptomen. Ontdek wat er met jou en je baby gebeurt in de 11e week van de zwangerschap.

Mother to be getting a scan with her partner

Hoe ver heeft je baby zich ontwikkeld in de 11e week?

In de 10e week van de zwangerschap is de baby de embryonale fase voorbij en wordt hij of zij een foetus genoemd. De organen zijn nu zichtbaar aan het groeien en zijn zich volledig aan het ontwikkelen.

De baby is nu ongeveer zo groot als een vijg,* wat betekent dat hij of zij ongeveer 4-6 cm lang is en tussen de 7 en 9 gram weegt. Op de echo kun je de armpjes en beentjes al zien. De bewegingen van je baby zijn nog niet waarneembaar omdat hij of zij nog te klein is.

Wat er gebeurt met je baby

De uiterlijke geslachtskenmerken worden gevormd, maar zijn in dit stadium meestal nog niet zichtbaar op de echo. In week 11 krijgt de baby al haar en nagels. Het kraakbeen dat vroeger het skelet vormde, ontwikkelt zich tot bot. De foetus kan ook vruchtwater inslikken en vloeistof uitscheiden. Hij of zij kan zelfs zijn handje tot een vuist maken.

Wat je moet overwegen in de 11e week van de zwangerschap

  • Je hebt je nu waarschijnlijk gemeld bij je verloskundige en/of arts en er werd je waarschijnlijk een echografie aangeboden. Je eerste bezoek aan de verloskundige of arts zal het langst duren. Zij zullen veel zaken met je bespreken, vragen stellen en veel informatie geven over de zwangerschap.
  • Probeer tijdens je zwangerschap zo veel mogelijk gezond te eten. Je kunt dit verder bespreken met je verloskundige of arts.
  • Bewegen in de frisse lucht is ook belangrijk, en veel vrouwen vinden wat lichte lichaamsbeweging zoals wandelen of zwemmen vaak heerlijk. Als je vragen hebt over de lichaamsbeweging die je op dit moment doet, bespreek dat dan altijd met je verloskundige of arts.

Opmerking: De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Referenties

1. Marshall, J.E. and Raynor, M.D. (2020) Myles Textbook for Midwives. 17th ed. London: Elsevier

Gerelateerde producten
Medela Bravado Ultra Stretch voedingsbeha zwart Zwangerschaps- en voedingsbeha

Of je nu zwanger bent of borstvoeding geeft, het materiaal van de Medela Zwangerschaps- en voedingsbeha rekt in vier richtingen en past zich daardoor aan ...