Reizen met je borstkolf: onderweg kolven

Als je borstvoeding geeft en zonder je baby op reis bent, moet je kolven om je productie in stand te houden. Lees hier hoe je onderweg kolft en je afgekolfde melk veilig vervoert

Travelling and pumping breast milk

Er kunnen momenten zijn waarop je als borstvoedende moeder ergens naartoe op reis moet, of dat nu voor je werk of een uitje is. Misschien moet je op zakenreis, ga je naar een huwelijksfeest of gewoon een weekendje weg met vrienden.

Maar al ben je niet bij je baby, dat betekent niet dat hij niet meer met je moedermelk gevoed kan worden. Met de juiste informatie en hulpmiddelen kun je onderweg kolven om je melkproductie in stand te houden, moedermelk bewaren terwijl je onderweg bent en de melk naar huis vervoeren voor je baby.

Plan het reizen en kolven

Als je per trein of met het wegvervoer reist, ga dan na of je onderweg kunt kolven of onderbrekingen in moet lassen. Treincoupés hebben vaak stopcontacten maar geen privéruimte en binnen het wegvervoer zijn er misschien wel privéruimtes, maar niet altijd stopcontacten. Veel elektrische borstkolven werken ook op batterijen, maar zorg er dan voor dat je genoeg batterijen bij je hebt! Sommige kolven hebben een ingebouwde oplaadbare accu, waardoor ze nog makkelijker te vervoeren zijn, omdat je ze eenvoudig via een stopcontact kunt opladen wanneer dat nodig is.

"Ik moest voor mijn werk regelmatig reizen, dus heb ik op veel verschillende plaatsen melk afgekolfd", zegt Karen, moeder van één kind uit Nederland. "Ik liet de organisatie altijd van tevoren weten dat ik op bezoek kwam en dat ik een paar pauzes per dag in een privéruimte nodig had. Ik had een goede borstkolf met een accu, dus kon ik overal kolven."

"Toen mijn meisjes baby's waren, werkte ik voornamelijk thuis, maar moest ik vaak urenlang per trein naar vergaderingen reizen", herinnert Hazel zich, moeder van twee uit het Verenigd Koninkrijk. "Thuis gebruikte ik een Medela Swing Maxi dubbele elektrische kolf na de borstvoeding om een voorraad afgekolfde melk op te bouwen, zodat mijn partner de voedingen kon geven als ik er niet was."

Yolande, moeder van drie uit Kenia, zegt: "Ik nam deel aan een driedaagse conferentie in het buitenland, weg van mijn baby van negen maanden die borstvoeding kreeg. Ik vroeg van tevoren bij het hotel na of ik een koelkast in mijn kamer zou hebben en zocht uit waar ik in de stad droog ijs kon krijgen. Ik heb tijdens de hele conferentie afgekolfd, deed de moedermelkbewaarzakjes in een draagbare koeler en bracht ze elke avond van daaruit over naar de koelkast in mijn hotelkamer."

Vliegen met een borstkolf

Als je met het vliegtuig reist, neem dan van tevoren contact op met de luchtvaartmaatschappij om door te geven dat je met een borstkolf en/of afgekolfde melk reist en vraag naar de regels voor het vervoer ervan in je hand- of ingecheckte bagage. De regels voor bevroren melk kunnen afwijken van die voor vloeibare melk.

Medewerkers van de luchtvaartmaatschappij kunnen je mogelijk ook informeren over waar je op de luchthaven en in het vliegtuig kunt kolven.

"Op de ochtend van mijn vlucht deed ik mijn moedermelkbewaarzakjes in een koeler met droog ijs", zegt Yolande, moeder van drie, uit Kenia. "Op de luchthaven toonde ik de medewerker van de incheckbalie de instructies van de luchtvaartmaatschappij voor vliegen met bevroren moedermelk. Ik vloog van New Orleans naar Nairobi, via Atlanta en Amsterdam, en toen ik uiteindelijk thuiskwam, bijna 30 uur later, was de melk nog steeds perfect bevroren."

Essentiële benodigdheden om onderweg te kolven

De juiste uitrusting is cruciaal om succesvol te kolven, vooral als je het gedurende langere perioden doet.

Met een dubbele elektrische borstkolf kun je beide borsten tegelijk afkolven, wat waardevolle tijd bespaart en gemiddeld 18% meer melk oplevert dan wanneer je je borsten een voor een afkolft.1 Of je kunt een voorkeur hebben voor het gebruik van een enkele borstkolf, een handkolf of zelfs voor handmatig kolven.

Je hebt ook iets nodig om je melk in te verzamelen, een flesje of moedermelkbewaarzakje, en iets waarin je de melk bevroren of gekoeld kunt bewaren, zoals een koeltas. Het is ook handig om desinfecterende gel in reisformaat voor je handen en een stekkeradapter bij reizen in het buitenland in te pakken.

"Ik kolfde overal waar ik naartoe ging, in de auto, in vliegtuigen, openbare toiletten, echt overal", zegt Aisling, moeder van één kind uit Ierland. "Ik had altijd een voorraadje bewaarzakjes en een elektrische borstkolf bij me, en een draagbare oplaadbare accu en handkolf voor noodgevallen."

Kolven als je niet thuis bent

Als je ergens anders moet overnachten, neem dan van tevoren contact op met je accommodatie en reserveer een kamer met een koelkast of koelvak. Vraag anders of je de koelkast of vriezer van het hotel mag gebruiken om melk te bewaren. Pak meer dan voldoende moedermelkbewaarzakjes in en een borstkolf en koeltas. Neem bevroren melk mee naar huis met behulp van ijspacks, maar als de melk tijdens de reis is ontdooid, moet je de melk binnen 24 uur gebruiken. Sommige moeders vervoeren hun melk zelfs in droog ijs naar huis, zoals één moeder eerder vertelde.

Moedermelk bewaren tijdens het reizen

Soms kolven reizende moeders alleen maar om hun gezwollen borsten te verlichten of om hun melkproductie in stand te houden. Maar als je de melk wilt bewaren om aan je baby te geven, moet je ervoor zorgen dat de melk veilig blijft om te drinken. Bewaar je melk in schone plastic flessen of moedermelkbewaarzakjes en label ze met de afkolfdatum, zodat je weet hoelang de melk veilig kan worden gebruikt.

"Als ik onderweg was, gebruikte ik een Medela Harmony handkolf, zodat ik in de trein, op kantoor, in restaurants of waar dan ook kon kolven zonder dat ik een stopcontact of batterijen nodig had", zegt Hazel, moeder van twee uit het Verenigd Koninkrijk. "Ik kolfde voornamelijk om mijn productie in stand te houden en ongemak te verlichten, maar soms nam ik een koelpack en bewaarzakjes mee om de melk mee naar huis te nemen."

Bewaar je melk gedurende de dag in een koelkast of vriezer, voordat je de melk in een koeltas overbrengt. Als je een gezamenlijke koelkast gebruikt, label je fles of bewaarzakje dan duidelijk, zodat niemand jouw zorgvuldig verzamelde melk als koffiemelk gebruikt!

Je moedermelk vervoeren

Neem afgekolfde melk in flessen of zakjes mee naar huis of naar de kinderopvang, in een koeltas met een koelpack. Als je ijspacks aan het ontdooien zijn, vraag dan bij een fastfoodrestaurant of café om een zak met gemalen ijs. Onthoud dat moedermelk bij kamertemperatuur maximaal vier uur veilig te gebruiken is. In de koelkast kan moedermelk drie dagen worden bewaard en in de vriezer tot zes maanden.2,3

"Op het werk kreeg ik veel steun en begrip voor het feit dat ik moest kolven", zegt Karen, moeder van één kind uit het Verenigd Koninkrijk. "Ik reis veel voor mijn werk en overal waar ik kwam, vroeg ik gewoon of ik een kamer mocht gebruiken en of ik melk in hun vriezer mocht bewaren. Dat deed ik zelfs bij conferenties en evenementen. Ik heb slechts één keer een tas met moedermelk in de koelkast van het conferentiecentrum laten liggen!"

Gerelateerde producten
Freestyle Flex Baby Innovation Award winner Freestyle Flex™

De nieuwe Freestyle Flex™ is een elektrische borstkolf die perfect in jouw leven past: dankzij het lichte, compacte ontwerp en de via USB oplaadbare accu ...