Oververhitting tijdens zwangerschap en na de geboorte: wat je kunt doen om je koel en fris te blijven voelen

Tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode is het volkomen normaal dat je je warm en ongemakkelijk kunt voelen door hormonale veranderingen die je melkproductie stimuleren. Kun je nachtelijk zweten en opvliegers voorkomen, zodat jij én je baby je frisser en fijner voelen?

Pregnant woman on yoga mat

Je hebt vast al over allerlei facetten van borstvoeding gehoord, maar je hoort minder vaak over nachtelijk zweten na de bevalling en opvliegers tijdens de zwangerschap. Je hoeft je geen zorgen te maken als je hier last van hebt. Het is normaal dat je lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap met één graad Celsius stijgt 1, wat kan leiden tot ongemak en die vervelende zweetaanvallen. Maar liefst 35% van de vrouwen heeft last van opvliegers tijdens de zwangerschap, en 29% ervaart ze zelfs na de bevalling nog2. Dus als jouw lichaamstemperatuur je 's nachts wakker houdt, weet dan dat dat niet alleen jou overkomt.

Wat veroorzaakt nachtelijk zweten en opvliegers?

Een verhoging van het niveau van zwangerschapshormonen in je lichaam, zoals progesteron en prolactine, kan een stijging van je lichaamstemperatuur in rust veroorzaken3. Hierdoor heb je het overdag warm en kun je tijdens de zwangerschap last hebben van nachtelijk zweten. In het begin van de zwangerschap kan een verhoogde doorbloeding van de borst ook bijdragen aan ongemak en zweten. In de zevende week van de zwangerschap nemen zowel het lichaamsvet als het plasmavolume toe4, waardoor je lichaamstemperatuur ook kan stijgen.  

Een hogere lichaamstemperatuur is normaal tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat de temperatuur van de huid van de borst na de geboorte met nog één graad Celsius stijgt 1. Dit kan leiden tot nog meer opvliegers en ongemak na de geboorte (wat gemakkelijk kan worden verward met koorts). Dit duurt meestal tot zes weken na de geboorte. Onderzoeken bij lacterende moeders toonden ook een verhoging van de temperatuur van de huid van de borst 5 en een verhoogde doorbloeding van de borsten tijdens het geven van borstvoeding aan6.  Dit kan allemaal bijdragen aan het warme en ongemakkelijke gevoel waar zoveel vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven last van hebben.
 
Je vraagt je misschien af, “hoe lang duurt dit zweten na de bevalling?” Daarvoor is geen precieze begin- of einddatum – elke moeder ervaart de dingen anders. Wat we wel weten, is dat je baby profiteert van de stijging van je lichaamstemperatuur.

De voordelen voor borstvoeding

De verhoogde doorbloeding van je borsten kan ervoor zorgen dat je je soms oncomfortabel voelt, maar het zorgt er ook voor dat je de optimale hoeveelheid melk kunt produceren om je kleintje te voeden. Je bloedstroom blijft tijdens je borstvoedingsperiode hoog en daalt snel terug naar het niveau van vóór de zwangerschap wanneer je stopt met borstvoeding geven7
 
Je tepelhof is zelfs nog warmer dan de rest van je borstweefsel, maar deze warmte helpt je baby om de tepel te vinden en te kunnen drinken8
 
Het klinkt gek, maar het huilen van je baby kan ook warmte opwekken in de tepelhof 9, wat betekent dat je melk klaar is om te stromen als je je baby je borst aanbiedt.

Kun je iets doen om het zweten te stoppen?

Er zijn een aantal eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om oververhitting en zweten tijdens de borstvoedingsperiode of zwangerschap tegen te gaan. Overdag kun je je temperatuur proberen te reguleren door simpelweg meer water te drinken of door de gordijnen dicht te houden en de schaduw op te zoeken.

's Ochtends en 's avonds een koude douche nemen kan ook helpen om oververhitting te verminderen. Als je 's nachts de ramen open houdt om koele lucht binnen te laten, kun je nachtelijk zweten verlichten.

Het dragen van losvallende, lichte en ademende kleding kan echt een verschil maken, en daarnaast helpen onze Keep Cool™-beha's ook om je ongemak te verlichten. Met hun speciaal geweven ademende zones die luchtcirculatie mogelijk maken, verminderen ze het zweten na de geboorte en helpen ze om je fris houden.  
 
De Quick Dry technologie in onze vochtafvoerende stoffen zorgt ervoor dat zweet van het lichaam wordt afgevoerd op momenten dat je het gevoel hebt dat je oververhit raakt. Tegelijkertijd groeit de viervoudige Adaptive Stretch™ met je mee – tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode, voor zachte ondersteuning en comfort. Onze beha's zijn naadloos en hebben geen beugels. Daardoor zijn ze zacht voor de huid, zorgen ze voor een licht gevoel en oefenen ze geen druk uit op de gevoelige delen van je borst. 
 
Er zijn drie verschillende beha's in de Keep Cool™;-serie, zodat je er zeker van kunt zijn dat je de perfecte beha vindt: 
 

  • De Keep Cool™ ademende zwangerschaps- en voedingsbeha biedt ondersteuning aan je borsten en houdt je koel en fris tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode.
  • Voor meer ondersteuning en comfort is er de Keep Cool™ Ultra beha. Deze is voorzien van verwijderbare geperforeerde vullingen, is voorgevormd en discreet en is voorzien van extra ademende zones.
  • Voor extra comfort tijdens de nacht kun je vertrouwen op onze Keep Cool™ Sleep ademende zwangerschaps- en voedingsbeha voor de nacht. 
Literatuur

1 Burd LI et al. The relationship of mammary temperature to parturition in human subjects. Am J Obstet Gynecol. 1977; 128(3):272–278.

2 Thurston RC et al. Prospective evaluation of nighttime hot flashes during pregnancy and postpartum. Fertil Steril. 2013; 100(6):1667–1672.

3 Moghissi KS et al. A composite picture of the menstrual cycle. Am J Obstet Gynecol. 1972; 114(3):405–418.

4 Clapp JF et al. Maternal physiologic adaptations to early human pregnancy. Am J Obstet Gynecol. 1988; 159(6):1456–1460.

5 Kimura C, Matsuoka, M. Changes in breast skin temperature during the course of breastfeeding. J Hum Lact. 2007; 23(1):60–69.

6 Janbu T et al. Blood velocities to the female breast during lactation and following oxytocin injections. J of Developmental Physiology. 1985; 7(6):373–380.

7 Thoresen M, Wesche, J. Doppler measurements of changes in human mammary and uterine blood flow during pregnancy and lactation. Acta Obstet Gynecol Scand. 1988; 67(8):741–745.

8 Zanardo V, Straface, G. The higher temperature in the areola supports the natural progression of the birth to breastfeeding continuum. PLoS One. 2015; 10(3):e0118774.

9 Vuorenkoski V et al. The effect of cry stimulus on the temperature of the lactating breast of primipara. A thermographic study. Experientia. 1969; 25(12):1286–1287.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde producten