Ochtendmisselijkheid: oorzaak & hulp

Sommige vrouwen hebben er helemaal geen last van, anderen hebben weken- en maandenlang last van ochtendmisselijkheid. Als je vaak buikpijn hebt, als een bepaalde geur je maag doet omdraaien of als je je gewoon misselijk voelt, hebben we een paar nuttige tips voor je.

Pregnant mum sat in bed in discomfort

Wat veroorzaakt misselijkheid tijdens de zwangerschap?

De oorzaak van misselijkheid bij zwangere vrouwen is nog niet met zekerheid vastgesteld. Wetenschappers discussiëren erover dat het te wijten zou kunnen zijn aan veranderingen in de hormoonniveaus, maar ook een lage bloedsuikerspiegel kan leiden tot de beruchte 'ochtendmisselijkheid'. Andere factoren die misselijkheid bevorderen zijn stress, een gevoelige maag of een tekort aan voedsel. Bij sommige vrouwen lijkt er ook een erfelijk verband te zijn. Had je moeder last van ochtendmisselijkheid? Dan is de kans groot dat jij je ook misselijk voelt.

Hoe lang duren misselijkheid en braken bij zwangere vrouwen?

Elke vrouw reageert anders: sommige vrouwen voelen zich 's ochtends misselijk, andere helaas de hele dag door en sommige vrouwen moeten braken, andere niet. Ook de duur ervan verschilt van vrouw tot vrouw: het begint meestal in de 5e week van de zwangerschap als eerste teken van zwangerschap en eindigt meestal in de 12e week. In uitzonderlijke gevallen blijven misselijkheid en braken de hele zwangerschap aanhouden. Als je vaak moet braken of misselijk bent en daardoor niet genoeg kunt eten of drinken, is het heel belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je verloskundige of arts. Sommige vrouwen hebben medicijnen en verdere behandeling nodig om door deze moeilijke tijd heen te komen.

Overzicht: wat kan helpen bij ochtendmisselijkheid?

  • Eet weinig, maar vaak: Hou altijd een snack klaar, want je voelt je sneller misselijk als je een lege maag hebt.
  • Eet alleen dingen die goed voor je zijn: alles wat je in je maag kunt houden is goed. Vermijd vettig, gekruid, zuur of gefrituurd voedsel.
  • Drink voldoende: Als je niet kunt drinken, zuig dan op ijsblokjes. Probeer gemberthee of gembertabletten. Gemberwortel heeft een verzachtend effect op de maag en helpt bij misselijkheid – maar het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.
  • Hou een dagboek bij: noteer wanneer je je beter of slechter voelt. Misschien merk je een patroon op en ontdek je wanneer je gemakkelijker kunt eten en drinken.
  • Praat met je verloskundige of arts over aanvullende voedingssupplementen. Misschien wordt je aangeraden om verlichting te zoeken door middel van bijvoorbeeld acupunctuur en reflexologie.
  • Probeer je te ontspannen: neem zo nodig ziekteverlof op, want stress en vermoeidheid kunnen je misselijkheid versterken.
  • Neem alleen ijzersupplementen als je een ijzertekort hebt: Omdat ijzer een invloed heeft op het spijsverteringskanaal, kun je met je verloskundige of arts bespreken of je andere supplementen kunt proberen – sommige zijn beter verteerbaar dan andere.
  • Koop acupressuur-polsbandjes: acupressuur-polsbandjes zijn ontwikkeld voor zeeziekte en hebben al veel zwangere vrouwen geholpen.
  • Doe niet aan zelfmedicatie. Als het nodig is, zal je arts je medicijnen voorschrijven om ernstige misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap te verlichten.

Ondanks braken en misselijkheid: krijgt mijn baby alles wat hij nodig heeft?

Regelmatig eten en drinken bij ochtendmisselijkheid is moeilijk. Maak je geen zorgen over je baby als je in de eerste weken van je zwangerschap niet veel eet of je je eten niet binnen kunt houden: Je lichaam zal in geval van twijfel je energiereserves aanspreken om je groeiende baby van de voedingsstoffen te voorzien die hij nodig heeft.

Wat gebeurt er als de ochtendmisselijkheid en het braken niet ophouden?

Onze deskundige, verloskundige Alexandra Buder, sprak met ons over ernstige gevallen van ochtendmisselijkheid die dringend behandeld moeten worden: "Als je meer dan vijf keer per dag moet braken en je toestand verbetert niet, kan het hyperemesis gravidarum zijn. Dat is de ernstigste vorm van ochtendmisselijkheid, die bij ongeveer vijf op de 1000 vrouwen voorkomt. Het begint gewoonlijk rond de 6e week van de zwangerschap en veroorzaakt ernstige misselijkheid, braken, ondervoeding, gewichtsverlies en uitdroging. Hyperemesis gravidarum verzwakt je enorm, is vaak moeilijk onder controle te houden en maakt het dagelijks leven erg moeilijk. De oorzaken van ernstige misselijkheid zijn onduidelijk. Veel wetenschappers gaan er echter van uit dat de misselijkheid een overreactie van het lichaam is op de extra hormonen tijdens de zwangerschap. Eén ding is zeker: met deze symptomen moet je absoluut naar de dokter gaan en je laten behandelen! Je gezondheid en de ontwikkeling van je baby worden dan zorgvuldig en holistisch behandeld ..."

Referenties

1. Marshall, J.E. and Raynor, M.D. (2020) Myles Textbook for Midwives. 17th ed. London: Elsevier

Relevante producten
Medela Nursing Sleep Bra Voedingsbeha voor de nacht

De Medela Voedingsbeha voor de nacht is een speciaal ontwerp zonder haakje of clips. Hij geeft je naadloze ondersteuning tijdens je slaap, voor comfort gedurende ...