Onverwachte fysieke gevolgen van je zwangerschap

Zwanger zijn is een heerlijke en mooie periode die je leven verandert, maar je kunt te maken krijgen met onverwachte (maar normale) lichamelijke veranderingen die je gedurende je hele zwangerschap kunnen hinderen. Vaak komt dit door de hormonen die door je lichaam gieren, de voorbereiding op je bevalling en je baby die steeds meer ruimte inneemt.

Pregnant mum lying on the couch while looking tired with one hand on her baby bump

Als je bezorgd bent over plotselinge lichamelijke veranderingen of symptomen, vraag dan advies aan je arts of verloskundige.

Hieronder volgen enkele minder bekende gevolgen van zwangerschap

Veranderingen in de spijsvertering

Het is niet prettig, maar het is volkomen normaal dat je spijsvertering verandert tijdens je zwangerschap. Progesteron, bekend als een van de zwangerschapshormonen, beïnvloedt de zachte weefsels en kan ertoe leiden dat het spijsverteringskanaal er langer over doet om voedsel door je maag en darmen te vervoeren. Naarmate je zwangerschap vordert, neemt je groeiende baby in je buik van week tot week meer plaats in, wat tot ongemakkelijke situaties kan leiden.

Brandend maagzuur/indigestie

Naarmate je baby groeit, kan de hoeveelheid die je eet veranderen en kan bepaalde voeding (bv. gekruid eten) een onaangenaam gevoel geven of voor een zure smaak zorgen achterin je keel. Dat komt doordat het progesteronhormoon de klep tussen de slokdarm en de maag ontspant, waardoor gedeeltelijk verteerd voedsel uit de maag omhoogkomt.

Je merkt misschien dat bepaalde voedingsmiddelen meer brandend maagzuur veroorzaken; je kunt die vermijden als dat nodig is. Rustig eten, water of melk drinken bij de maaltijd en rechtop zitten na de maaltijd kunnen brandend maagzuur tot een minimum beperken. Praat met je arts of verloskundige als je je zorgen maakt, want er zijn geneesmiddelen die brandend maagzuur kunnen verlichten.

Veranderende stoelgang

Het is normaal dat de frequentie van je stoelgang verandert. Sommige vrouwen ervaren verandering in de ontlasting zelf: steviger of zachter, minder vaak tot vaker. Bovendien kan dit tijdens je zwangerschap veranderen. Constipatie komt bij veel vrouwen voor en je kunt je er soms behoorlijk ongemakkelijk bij voelen. Praat met je arts of verloskundige over het verhogen van de vezels in je voeding. Ook peren- of pruimensap of een alternatief laxeermiddel kunnen helpen om je ontlasting zachter te maken. Actief blijven, rustig wandelen, yoga of zwemmen kunnen ook helpen om je lichaam en geest gezond te houden. Praat met je arts of verloskundige voor verder advies als je pijn hebt of bloed ziet bij de ontlasting.

Aambeien

Sommige vrouwen hebben last van aambeien (dat zijn kleine opgezwollen bloedvaatjes in of rond de anus) die kunnen jeuken, pijnlijk zijn en voor ongemak zorgen bij het ontlasten. Vrouwen die last hebben van constipatie, spannen zich soms meer in bij het ontlasten en zien een beetje bloed bij het afvegen. Praat met je arts of verloskundige om je gerust te stellen en voor verder advies, want voor sommige vrouwen kunnen ze bepaalde medicijnen aanraden om dit te verhelpen.

Gezonde voeding die rijk is aan vezels, groenten en fruit kan constipatie en aambeien tot een minimum helpen beperken. Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken zodat je urine strokleurig is; en blijf actief.

Droge huid, acne en verkleuringen

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het is dus niet verwonderlijk dat je huid tijdens je zwangerschap veranderingen kan ondergaan. Je kunt acne krijgen, ruwe of droge plekken op je huid of donkere pigmentvlekken in je gezicht en op je buik. Ook is het heel normaal dat je meer haargroei krijgt op je buik, kin, armen en andere zones. Een paar maanden na de geboorte van je baby zul je die extra haartjes die er door de zwangerschapshormonen zijn gekomen bijna zeker verliezen.

Praten met je zorgverlener

Hoewel sommige vrouwen zich geweldig voelen tijdens hun zwangerschap, met een stralende huid en veel energie, is dat niet voor iedereen zo. Als zwanger zijn fysiek onaangenaam voor je is of als je merkt dat je meer gestrest en angstig bent, is het een goed idee om met je arts of verloskundige te praten over hoe je je voelt. Zij zien veel vrouwen die zich zo voelen en ze zijn opgeleid om je een aantal tips te geven die je kunnen helpen ermee om te gaan, waarna je je hopelijk beter voelt. Voor sommige zwangere vrouwen is het ook belangrijk dat ze meer gespecialiseerde hulp zoeken. Hiervoor geldt eveneens dat je arts of verloskundige je kan doorverwijzen naar de juiste persoon of goede online hulpbronnen. Wees nooit bang om hierover te praten, het is heel gewoon dat vrouwen tijdens hun zwangerschap periodes hebben waarin ze zich niet helemaal stralend en geweldig voelen. Dat is normaal. Maar als je je bijna de hele tijd zo voelt, is je zorgverlener er om je te helpen hier doorheen te komen. Het belangrijkste is dat je weet dat hij of zij je echt wil helpen.

Referenties

1 Wambach K, Spencer B, editors. Breastfeeding and human lactation. Sixth edition. Burlington Massachusetts: Jones & Bartlett Learning; 2021. 807 p.

Gerelateerde producten
Medela Bravado Ultra Stretch voedingsbeha zwart Zwangerschaps- en voedingsbeha

Of je nu zwanger bent of borstvoeding geeft, het materiaal van de Medela Zwangerschaps- en voedingsbeha rekt in vier richtingen en past zich daardoor aan ...