De 22e week van de zwangerschap

Wow, je bent halverwege! Wat kun je verwachten tijdens de 22e week?

pregnant mum treating herself to a healthy snack

Rond deze tijd kun je plots merken dat je een buik hebt! Je merkt dat je buik zichtbaar wordt, en steeds meer familie, vrienden, collega's enzovoort zullen je waarschijnlijk aanspreken over je groeiende buikje. Sommige vrouwen merken dat mensen hun buik willen aanraken. Vergeet nooit dat het absoluut jouw keuze is of je die ervaring met iemand anders wilt delen. Bedenk een goede manier om iemand beleefd maar stellig te vertellen dat je niet wilt dat ze dit doen.

Waarschijnlijk zul je binnenkort zwangerschapskleding moeten gaan dragen (als je dat al niet doet), zodat je je comfortabel voelt en je mooie, groeiende buik de ruimte geeft. Of je nu graag trots je buik accentueert of je zwangerschapskleding luchtig en losjes draagt, dat is helemaal aan jou. Kijk voor comfortabel ondergoed naar de zwangerschapslingerie van Medela: er is een assortiment zwangerschaps-, nacht- en borstvoedingsbeha's en ook buikbanden, zodat je de komende weken van je zwangerschap goed bent voorzien. Als je last krijgt van druk op je bekken of rugpijn, kun je overwegen om een buikband te dragen, vooral naarmate je zwangerschap vordert. Dat is een ondersteunende band die de druk op je bekken en rug helpt te verlichten.

Over je bekken gesproken: je bekkenbodemspieren rekken uit en versoepelen onder invloed van de hormonen progesteron en relaxine ter voorbereiding op de bevalling1. Je merkt misschien dat je nu vaker naar het toilet gaat en ook 's nachts wakker wordt om te plassen! Je bekkenbodem zal de komende maanden en na de bevalling hard moeten werken. Het is belangrijk dat je deze belangrijke spieren versterkt. Je verloskundige zal dit met je bespreken en je laten zien hoe je bekkenbodemoefeningen doet. Het is een goed idee om ze meerdere keren per dag te doen. Stressincontinentie is helaas een complicatie na een zwangerschap en bevalling en kan worden voorkomen met gerichte, rustige oefeningen.2 Als je nu de tijd neemt om te leren hoe je deze oefeningen moet doen, is dat een goede investering op de lange termijn.

 

De ontwikkeling van je baby

Grootte & gewicht van je baby in week 22

In de 22e week heeft je baby de grootte van een artisjok. Je baby is ongeveer 28 cm en weegt ongeveer 430 tot 470 gram. Vanaf de 22e week van de zwangerschap groeit je baby langzamer dan in de eerste weken, maar hij blijft in gewicht toenemen tot hij geboren wordt. Tot nu toe heeft je baby weinig vetreserves en is hij bedekt met fijn donzig haar dat 'lanugo' wordt genoemd. In de komende weken zal je baby snel een laag bruin vet onder zijn huid opbouwen die hem zal helpen zijn temperatuur op peil te houden na de bevalling en als isolatie zal fungeren.3

Hoe je baby zich ontwikkelt in de 22e week van de zwangerschap

Vanaf de eerste weken (week 7-8) van de zwangerschap groeit de reuk- en mondholte van je baby verder en ontwikkelt hij reuk- en smaakzin.3 Zijn neus (neusslijmvlies) heeft nu reukcellen waarmee je baby via het vruchtwater geur kan waarnemen. Hij kan ook een beetje proeven wat jij eet, zoals kruiden, want die komen via je spijsverteringsstelsel in je bloed terecht. Omdat in de placenta de foetale en maternale bloedsomloop zich vermengen, heeft je baby deze 'kruiden' ook in zijn bloedbaan. Hij scheidt ze uit via zijn huid en urine, waardoor deze smaken vrijkomen in het vruchtwater dat hij dan proeft en doorslikt.4 Is dat niet cool?!

 

Opmerking: *De gegevens over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Referenties

1 Stolarczyk A et al. Peripartum Pubic Symphysis Diastasis-Practical Guidelines. J Clin Med. 2021; 10(11).

2 Woodley SJ et al. Pelvic floor muscle training for preventing and treating urinary and faecal incontinence in antenatal and postnatal women. Cochrane Database Syst Rev. 2020; 5:CD007471.

3 Moore KL et al., editors. The developing human: Clinically oriented embryology. Eleventh edition. Edinburgh: Elsevier; 2020.

4 Mennella JA et al. Prenatal and postnatal flavor learning by human infants. Pediatrics. 2001; 107(6):E88.

Gerelateerde producten
Medela Bravado Ultra Stretch voedingsbeha zwart Zwangerschaps- en voedingsbeha

Of je nu zwanger bent of borstvoeding geeft, het materiaal van de Medela Zwangerschaps- en voedingsbeha rekt in vier richtingen en past zich daardoor aan ...