De 14e week van de zwangerschap

In de 14e week van de zwangerschap heeft je baby de grootte van een nectarine. In deze week van de zwangerschap groeit de baby snel in lengte en gewicht. Hij of zij meet ongeveer 8 à 9 centimeter en is in gewicht bijna verdubbeld ten opzichte van de vorige week: hij of zij weegt nu tussen 45 en 50 gram.

Pregnant mums daughter kissing her belly

Het hartje van je baby slaat in de 14e week ongeveer 155 keer per minuut. De slokdarm, de luchtpijp en het strottenhoofd zijn nu volledig gevormd. In de 14e week van de zwangerschap groeien ook de vingernagels (de teennagels groeien pas later, rond week 18). De ogen en de oren van de baby zitten nu op de juiste plaats op zijn of haar hoofdje. Het hoofd zelf groeit geleidelijk aan minder, zodat het verschil in verhouding tussen het lichaam en het hoofd langzaam afneemt.

Zaken om op te letten in de 14e week van de zwangerschap

Blijf tijdens de 14e week evenwichtig en gezond eten. Je behoefte aan extra mineralen neemt toe. Het gaat hier om calcium, ijzer en magnesium. De beste bronnen van magnesium zijn groenten, zuivelproducten, noten en granen in de vorm van volkorenbrood.

Opmerking: *De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Referenties

1. Marshall, J.E. and Raynor, M.D. (2020) Myles Textbook for Midwives. 17th ed. London: Elsevier

2. Vitamins, supplements and nutrition in pregnancy Vitamins, minerals and supplements in pregnancy - NHS (www.nhs.uk)

Gerelateerde producten
Medela Bravado Ultra Stretch voedingsbeha zwart Zwangerschaps- en voedingsbeha

Of je nu zwanger bent of borstvoeding geeft, het materiaal van de Medela Zwangerschaps- en voedingsbeha rekt in vier richtingen en past zich daardoor aan ...