De 5e week van de zwangerschap

Nu je niet meer ongesteld wordt (menstruatie), weet je het zeker: je bent zwanger! Een zwangerschapstest zal dat bevestigen.

Couple celebrating pregnancy news with friends

Om het aantal weken zwangerschap (de zwangerschapstermijn) en de uitgerekende datum van je baby te berekenen, wordt de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie gebruikt.

In de komende weken en maanden zal je vertrouwd raken met nieuwe termen, zoals:

  • Zwangerschapsduur - wordt gebruikt om aan te geven hoeveel weken je baby oud is.
  • Embryo - dit is je baby vanaf de eerste dagen van je zwangerschap tot de 12e week
  • Foetus - dit is je baby vanaf de 12e week tot het einde van je zwangerschap (week 40)

Je bent nu in de 5e week van je zwangerschap en je embryo is 21 dagen oud.

Wat je kunt verwachten in de 5e week van je zwangerschap

Vroege verschijnselen blijven waarschijnlijk onopgemerkt als je 5 weken zwanger bent. Je kunt last hebben van onverklaarbare vermoeidheid, gevoelige borsten, emotionele veranderingen en ochtendmisselijkheid, verschijnselen die de komende weken meer zullen opvallen.

De vermoeidheid komt vaak onverwacht, maar als je bedenkt hoe je lichaam verandert, je baarmoeder (uterus) voorbereidt, de complexe, verbazingwekkende structuur van de placenta vormt en een baby ontwikkelt, allemaal terwijl jij bezig bent met je dagelijkse taken, is het begrijpelijk dat je moe bent. Neem de nodige rust wanneer je kunt!

Emotioneel ben je wellicht opgetogen over het nieuws dat je zwanger bent en een baby krijgt. Zelfs als je zwangerschap gepland was, is het normaal dat je een beetje angstig en bezorgd bent, gezien de veranderingen die je tijdens je zwangerschap zult doormaken en hoe je leven zal veranderen als je baby geboren is.

Als je zwangerschap niet gepland was en je verrast bent, is het belangrijk dat je steun zoekt. Je bezorgdheid kan te maken hebben met je financiële situatie, je werk, je gezin of je relatie; erover praten kan je helpen om de hulp en het advies te krijgen die je nodig hebt voor een stressvrije zwangerschap.

Je baby in de 5e zwangerschapsweek

  • Het embryo is nu drie weken oud. Vanaf de 22e levensdag ontwikkelen zich de primitieve hersenen en de neurale stam (ruggenmerg) van het embryo. 1
  • Je embryo is ongeveer 2 mm lang en heeft de grootte van een sinaasappelpitje.* Vanaf nu neemt het embryo een langwerpige vorm aan en lijkt het op een klein kikkervisje.
  • Nu heb je waarschijnlijk al de bevestiging gekregen dat je zwanger bent. Gefeliciteerd!
  • Volgende stappen:
  • Maak een afspraak met je arts om je zwangerschap op te volgen.
  • Bespreek met je arts welke supplementen je moet nemen, zoals foliumzuur. 2
  • Bespreek met je verloskundige wat je wel en niet mag eten en drinken.
  • Het is raadzaam om alcohol, roken en bepaalde voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van je baby te vermijden.
  • Blijf bewegen en sporten zoals je gewend bent
  • Ga door met werken, misschien vind je het nog wat vroeg om je spannende nieuws met anderen te delen.
  • Als je in een risicovolle omgeving werkt, moet je je zwangerschap met je werkgever bespreken om ervoor te zorgen dat jij en je baby veilig zijn en geen gevaar lopen.

Opmerking: *De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Gerelateerde producten
Medela Bravado Ultra Stretch voedingsbeha zwart Zwangerschaps- en voedingsbeha

Of je nu zwanger bent of borstvoeding geeft, het materiaal van de Medela Zwangerschaps- en voedingsbeha rekt in vier richtingen en past zich daardoor aan ...