De 15e week van de zwangerschap

Je bent nu al in de derde week van het tweede trimester en je baby leert zijn of haar armen en benen steeds meer bewegen.

Pregnant mum having a consultation with midwife

In week 15 kun je enkele typische zwangerschapssymptomen krijgen, zoals gezwollen handen en voeten. Dat komt omdat je water vasthoudt, wat kan ontstaan door de toegenomen hoeveelheid bloed.

Veel vrouwen zeggen dat ze hevig en levendig dromen tijdens deze fase van de zwangerschap. Het zwangerschapshormoon progesteron kan ervoor zorgen dat je wakker wordt net voor het einde van de REM-slaap. Daardoor lukt het gemakkelijker om je je dromen te herinneren.

Je baby in week 15

Je baby heeft nu de grootte van een grapefruit. Dus in week 15 is je baby ongeveer 10 cm lang en weegt hij of zij tot 70 gram.

De lengte en de verhoudingen van het lichaam van de baby veranderen tijdens deze week van de zwangerschap. De huid van de foetus wordt beschermd door een dikke witte substantie die voorkomt dat de tere huid week wordt in het vruchtwater. Bovendien ontwikkelt de haarstructuur van de baby zich in de 15e week van de zwangerschap, maar dat betekent niet dat elk kind bij de geboorte een volle bos haar zal hebben! Je baby beweegt nu regelmatig zijn of haar lichaamsspieren, armen en benen. Je zult het in de komende weken snel beginnen te voelen.

Bij vrouwelijke foetussen ontwikkelen de eierstokken zich nu. Als je een echo hebt rond de 20e week, kom je eventueel ook het geslacht van je baby te weten.

Waar je op moet letten in de 15e week van de zwangerschap

  • Tijdens je hele zwangerschap en ook nu nog is het belangrijk om gezond te eten en passende lichaamsbeweging te nemen.
  • Oedeem kun je verminderen door je benen hoog te leggen als je thuiskomt na het werk of als je uit bent geweest.
  • Als je dat nog niet hebt gedaan, bereid dan je gesprek met je werkgever over je zwangerschapsverlof voor.

Opmerking: *De informatie over lengte en gewicht zijn gemiddelde waarden die niet op alle baby's van toepassing zijn. Elke baby ontwikkelt zich anders.

Referenties

1. Marshall, J.E. and Raynor, M.D. (2020) Myles Textbook for Midwives. 17th ed. London: Elsevier

2. Vitamins, supplements and nutrition in pregnancy Vitamins, minerals and supplements in pregnancy - NHS (www.nhs.uk)

Gerelateerde producten
Medela Bravado Ultra Stretch voedingsbeha zwart Zwangerschaps- en voedingsbeha

Of je nu zwanger bent of borstvoeding geeft, het materiaal van de Medela Zwangerschaps- en voedingsbeha rekt in vier richtingen en past zich daardoor aan ...