De voor- en nadelen van thuisbevalling versus ziekenhuisbevalling

Vraag je je af of een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling de beste optie is voor jou? Laten we de voor- en nadelen van elke optie bespreken, zodat je de meest weloverwogen beslissing kunt nemen voor jou en je gezin.

Mum at the hospital bed with her newly born baby

Als je begint met het plannen van je bevalling, vraag je je misschien af of een thuisbevalling geschikt is voor jou en wat de voor- en nadelen zijn van een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. Afhankelijk van het verloop van je zwangerschap kan je arts of verloskundige een ziekenhuisbevalling aanraden, vooral als je zwangerschap risicovol is, je een meerling verwacht of als er complicaties zijn tijdens je zwangerschap. In die situaties is het belangrijk dat je de informatie goed afweegt en eventuele vragen met je arts of verloskundige bespreekt, want zij hebben het beste voor met de veiligheid en het welzijn van jou en je baby. Dat kan betekenen dat je moet bevallen in een medische instelling waar artsen, apparatuur en interventies direct beschikbaar zijn om je te helpen bij de bevalling. Maar ook als je voor een ziekenhuisbevalling hebt gekozen, kun je tijdens de eerste weeën nog thuis blijven, totdat je voelt dat de bevalling op gang is gekomen en je naar het ziekenhuis moet.

Met dat in het achterhoofd, als je groen licht hebt gekregen van je arts of verloskundige om zelf je bevallingslocatie te kiezen, zijn er veel redenen waarom je thuis zou willen bevallen. Dat zijn onder meer:

  • Willen bevallen in een vertrouwde thuisomgeving met zo veel of zo weinig mogelijk mensen die je steunen, inclusief je andere kinderen.
  • Willen bevallen in een omgeving met minder medische interventies en met gebruik van een bevallingsbal, zwembad of badkuip.
  • Een ziekenhuis met een kraamafdeling bevindt zich op enige afstand.
  • Een beroep willen doen op een particuliere of bekende verloskundige.
  • Meer keuzevrijheid willen om te bewegen, te rusten enz. en meer controle hebben tijdens je bevalling.
  • Culturele en/of religieuze redenen.

Wat de reden ook is om thuis of in het ziekenhuis te bevallen, het is belangrijk om te onthouden dat er tijdens de bevalling situaties kunnen zijn die om medische ondersteuning vragen. Als de bevalling na vele uren nog niet is gevorderd, je baby tekenen van benauwdheid vertoont of in stuit ligt, je bloeddruk erg hoog wordt, er sprake is van overmatig bloeden of je een punt bereikt waarop je sterkere pijnmedicatie wilt hebben, dan heb je hulp vanuit een medische instelling nodig.

Wanneer je je geboorteplan opstelt en een thuisbevalling bespreekt met je verloskundige, wees dan voorbereid op de mogelijkheid dat je naar het ziekenhuis moet, vooral als je kiest om thuis te bevallen zodat je familie, broers en zussen erbij kunnen zijn. Hoewel het helemaal niet zeker is dat deze noodsituaties zich zullen voordoen, is het belangrijk om op elke situatie voorbereid te zijn en een back-up plan te hebben voor het geval je naar het ziekenhuis wordt gebracht.

Hoe bereid je je voor op een thuisbevalling?

Het belangrijkste aspect van het plannen van je thuisbevalling is de keuze van de juiste zorgpartner. Vaak is dat een gediplomeerde verloskundige en kraamverzorgende die thuisbevallingen uitvoeren, maar het kan ook je huisarts zijn. Sommige aanstaande ouders willen ook een extra geboortepartner, broers of zussen, een familielid of een doula bij zich hebben tijdens de bevalling. Bespreek met het team van verloskundigen wat hun ervaringen zijn met het ondersteunen van vrouwen bij een thuisbevalling. Samen stellen jullie een geboorteplan op om je bevalling te begeleiden, je krijgt een idee van wat je kunt verwachten, je kunt indien gewenst een waterbevalling plannen en uiteindelijk krijg je de bevalling die je wenst.

Als je van plan bent om een bevallingsbad of iets dergelijks te gebruiken, zorg er dan voor dat je dat zo snel mogelijk bestelt of huurt, zodat het beschikbaar is op je uitgerekende datum. Sommige zaken, zoals een bevallingsbad, moeten nog in elkaar gezet worden, dus zorg ervoor dat je partner of een andere ondersteunende persoon kan helpen om ervoor te zorgen dat het operationeel is in de dagen of weken voor je bevalling. Andere dingen, zoals een bevallingsbal, plastic lakens, handdoeken en benodigdheden voor na de bevalling, dienen ook van tevoren gekocht te worden, zodat je zeker bent dat alles klaar ligt voor jou (en je baby!).

Wat brengt je thuisbevallingsteam mee?

Via je verloskundige of kraaminstantie zal een bevallingspakket worden voorzien, meestal ongeveer 2 weken voor je uitgerekende datum. Op de dag zelf kan je verloskundige een collega meebrengen om je te ondersteunen tijdens de laatste fasen van de bevalling. Zij zullen je pijnstillende medicatie geven, zoals medicinaal gas en zuurstof, dus als je een beetje hulp nodig hebt bij je weeënpijn, zullen zij in je behoeften kunnen voorzien. Praat met je verloskundige over pijnbestrijding in de weken voor je uitgerekende datum. De medische kit van de arts of verloskundige voor een thuisbevalling bevat een vooraf klaargemaakt pakket om je baby te ondersteunen als hij of zij bij de geboorte een beetje hulp nodig heeft – ze denken echt aan alles! De arts of verloskundige zal alles meenemen als jij belt om te zeggen dat je weeën zijn begonnen en hoe sterk en regelmatig ze zijn.

Het is belangrijk om een back-up plan te hebben voor het geval zich onverwachte situaties voordoen die een ziekenhuisopname noodzakelijk maken. Bij een thuisbevalling worden vitale functies zoals je polsslag, je bloeddruk en de hartslag van je baby met tussenpozen gecontroleerd. Je verloskundige zal je aanmoedigen om mobiel te zijn en tijdens de bevalling verschillende houdingen uit te proberen.

Veel vrouwen zijn bang dat een thuisbevalling rommelig is, en dat je de placenta moet weggooien en dat je veel moet wassen. Veel zorgverleners nemen de placenta en vuile spullen mee om ze veilig in het ziekenhuis weg te gooien. Dus dankzij een minimum aan opruimwerk kun je uitrusten, je gewoon concentreren op de borstvoeding en genieten van het huid-op-huid-contact met je baby.

Belangrijke tip:

  • Als je je voorbereidt op de bevalling, gebruik dan donkergekleurde handdoeken of beddengoed, vooral als je kinderen opgewonden zijn om hun nieuwe babybroertje of -zusje te verwelkomen. Op donkergekleurd wasgoed valt de kleur van je vruchtwater of bloed niet zo op en is het niet zo beangstigend voor de mensen om je heen.

Na de geboorte van je baby is het gebruikelijk dat de arts, verloskundige of kinderarts een volledige gezondheidscontrole uitvoert, ook wel 'neonataal onderzoek of onderzoek van de pasgeborene' genoemd. Dat gebeurt meestal binnen de eerste 24 uur na de geboorte.

Er is zeker veel om over na te denken bij de keuze tussen een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling, maar het is aan jou om die beslissingen te nemen! Je bevallingsteam, waaronder zorgverleners, familieleden, echtgenoot of partner, en andere ondersteunende personen staan aan jouw kant en kunnen je helpen om de juiste keuze te maken voor jou en je baby.

Gerelateerde producten
Medela PersonalFit breast shield side 2 PersonalFit Flex borstschild

Met ons nieuwe PersonalFit Flex™ borstschild kies je eenvoudig de ideale pasvorm van je Medela borstkolf, zodat je kunt kolven in een comfortabele houding die ...