Zwangerschap: Tips en advies over borstvoeding

Als je hoort dat je zwanger bent, moet je aan een heleboel dingen denken. Het voelt misschien alsof je een eindeloze boodschappenlijst hebt, en nu ook nog wat extra, maar hopelijk leuk, kluswerk voor de babykamer! En je moet plannen maken voor een zwangerschapscursus en de bevalling. Iets waar je ook rekening mee moet houden, is nadenken over hoe je je baby gaat voeden als hij of zij eenmaal geboren is.

Pregnant mums conversing in a group intervention

De meeste vrouwen zijn zich er terdege van bewust dat moedermelk en borstvoeding enorm veel voordelen opleveren voor jou en je baby. Maar misschien heb je verhalen gehoord die je doen twijfelen of je wel voor borstvoeding wilt kiezen. Voor sommige nieuwe moeders is het in het begin niet makkelijk om borstvoeding te geven. Daarom geven we hieronder een paar tips over borstvoeding die heel handig zijn om te weten als je nog zwanger bent, en hopelijk haal je er wat vertrouwen en geruststelling uit.

Wat kan ik tijdens mijn zwangerschap doen om me voor te bereiden op borstvoeding?

 • Het is normaal dat je borsten tijdens je zwangerschap veranderen. De vorm, de grootte en de pigmentatie (kleur) van de borst, de tepel en de tepelhof veranderen naarmate je zwangerschap vordert.  Bij sommige vrouwen groeien de borsten aanzienlijk tijdens de zwangerschap, terwijl bij anderen de veranderingen pas na de geboorte van hun baby zichtbaar worden.1 De borsten van vrouwen zijn allemaal anders en de grootte doet er eigenlijk niet toe, als het gaat om de hoeveelheid melk die je kunt aanmaken. We maken allemaal op verschillende tijdstippen van de dag verschillende hoeveelheden melk aan, zodat baby's kunnen krijgen wat ze nodig hebben Maak je dus geen zorgen als de vrouwen in je zwangerschapscursus grotere, kleinere of andere borsten hebben dan jij. Dat is heel normaal en hoort bij de natuur. Als we allemaal hetzelfde waren, zou het nogal saai zijn! Als je je echter zorgen maakt over de groei van je borsten of over de vorm of grootte van je borsten, aarzel dan niet om dit tijdens je zwangerschap te bespreken met je arts of verloskundige, of raadpleeg een lactatiekundige.

Het kan zijn dat je een beetje colostrum begint te lekken tijdens je tweede trimester, maar maak je geen zorgen als dat niet gebeurt. Nogmaals, we zijn allemaal verschillend en sommige vrouwen zullen lekken en anderen niet. Je kunt er zeker van zijn dat je geweldige zwangerschapshormonen niet alleen je mooie baby laten groeien, maar ook jouw borsten voorbereiden om rond deze fase colostrum aan te maken.

 • Zorg voor een comfortabele en ondersteunende zwangerschaps- en voedingsbeha; die is essentieel voor zowel de zwangerschap als de borstvoeding.
 • Als je merkt dat je tepels plat zijn (ze wijzen bijvoorbeeld niet naar buiten, zelfs niet als je ze stimuleert) of dat ze ingetrokken zijn (naar binnen wijzen), raak dan vooral niet in paniek! Wees gerust: hoewel alle borsten anders zijn, hebben de meeste vrouwen geen enkel probleem om hun baby goed aan te leggen. Sommige baby's hebben in het begin echter wat extra hulp nodig. Als jouw tepels ingetrokken of plat zijn, is het raadzaam om tijdens je zwangerschap met je verloskundige of een lactatiekundige te praten.
 • Sluit je aan bij een plaatselijke borstvoedingsgroep om te praten met andere vrouwen die borstvoeding geven. Dat kan een chatgroep op social media zijn of een cursus die door je verloskundige of een plaatselijke borstvoedingsorganisatie wordt georganiseerd. Steun van moeder tot moeder is essentieel en het is altijd fijn om goede tips en praktische hulp en advies te krijgen van anderen die borstvoeding uit de eerste hand hebben ervaren.
 • Borstvoeding geven buitenshuis kan enige organisatie vergen, dus doe vooraf wat onderzoek: zoek voor de komst van de baby uit waar het comfortabel en prettig is om borstvoeding te geven als je niet thuis bent. Plaatsen in en rond je woonplaats kunnen bordjes hebben met teksten als 'borstvoeding geven kan hier' om moeders die borstvoeding geven welkom te heten. Geef je tips door aan anderen als je een plek hebt gevonden die ondersteunend en vriendelijk is en waar je je op je gemak voelde om borstvoeding te geven! Vertel het verder!
 • Zoek het telefoonnummer van je plaatselijke borstvoedingsgroep, de chatroom van een online groep op social media en algemene hulplijnen en bewaar ze in je telefoon, zodat je ze bij de hand hebt als je ze nodig hebt.
 • Praat met je familieleden en vertel hen hoe belangrijk het voor je is om hun steun te krijgen, vooral tijdens de eerste weken terwijl je leert borstvoeding te geven en zelfs in de maanden daarna als je het eenmaal onder de knie hebt! Veel vrouwen zeggen dat de steun van hun partner of vrienden in de vorm van extra hulp in huis of wat extra tijd voor henzelf in die eerste dagen heel veel betekent. Een goed gevulde diepvriezer met maaltijden om tijd te besparen als je honger hebt en de baby net op dat moment wil eten, iemand die de stapel was voor je in de machine stopt, of zelfs iemand die je tijdens de borstvoeding een zachte schoudermassage komt geven, het kan allemaal als 'het beste cadeau ooit' aanvoelen. Zelfs al lijkt het voor een buitenstaander niet veel, het maakt een enorm verschil als je net moeder bent. Hierover praten met je familie, vrienden en partner tijdens je zwangerschap in plaats van erna, als de baby geboren is, is heel belangrijk en veel gemakkelijker. In de eerste weken zul je waarschijnlijk erg moe zijn en veel tijd spenderen aan voeden. Naarmate de tijd verstrijkt, gaat het gelukkig steeds gemakkelijker en efficiënter, maar het kan heel nuttig zijn om te weten dat er maar een appje nodig is voor hulp, of beter nog, dat die hulp al geregeld is.
 • Benodigdheden en accessoires voor borstvoeding die je wellicht nuttig vindt:
  • Het telefoonnummer van een borstvoedingsgroep of hulpverlener
  • Tepelcrème zoals Purelan om je tepels te hydrateren en in optimale gezondheid te houden
  • Een borstvoedingskussen  om je zitpositie en/of je armen te ondersteunen wanneer je je baby in een borstvoedingspositie houdt
  • Familiebezoek met aanbiedingen van hulp, maaltijden, klusjes en emmers vol motivatie, aanmoediging en geruststelling
  • Wees realistisch over wat je kunt bereiken: neem de tijd om te herstellen na de bevalling, zoek je eigen tempo en vergeet niet te genieten van deze tijd vol nieuwigheden en veranderingen in je nieuwe rol als moeder. Maak tijd voor huid-op-huid-contact met je baby en om naar je baby te kijken. Dat is nooit verspilde tijd en je beleeft zo de mooiste momenten met je kleintje.
Referenties

1 Cox DB et al. Breast growth and the urinary excretion of lactose during human pregnancy and early lactation: Endocrine relationships. Exp Physiol. 1999; 84(2):421–434.

2 Wambach K, Spencer B, editors. Breastfeeding and human lactation. Sixth edition. Burlington Massachusetts: Jones & Bartlett Learning; 2021. 807 p

Gerelateerde producten
Purelan™ lanolinezalf

Tijdens de eerste paar dagen en weken van borstvoeding, komt het bij veel vrouwen voor dat ze pijnlijke tepels en een droge huid hebben. Purelan™ ...